IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TSMC разочарова инвеститорите за второ поредно тримесечие

Производителят на чипове не успя да отговори на прогнозите за приходите си от продажби

13:05 | 10.04.23 г.
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg
Снимка: Lam Yik Fei/Bloomberg

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. не успя да изпълни прогнозите за приходите си от продажби за второ поредно тримесечие – знак за продължаващото слабо търсене на електроника по света, пише Bloomberg.

Приходите за първото тримесечие на най-големия поддоставчик на чипове в света възлизат на 508,6 млрд. нови тайвански долара (16,7 млрд. щатски долара), сочат изчисления на Bloomberg. Сумата се оказа малко под средната прогноза на анализаторите за 525,6 млрд. нови тайвански долара.

Рязкото забавяне през март е допринесло за резултата: приходите от продажби са намалели с 15% миналия месец спрямо година по-рано до 145,4 млрд. нови тайвански долара, обяви TSMC.

Това предполага, че спадът в индустрията за чипове все още не е достигнал дъното, тъй като нарастващите лихвени проценти, ускоряващата се инфлация и продължаващата банкова криза все още влошават потребителските настроения. Световните продажби на персонални компютри са се сринали с 29% през първото тримесечие, водени от серията Mac на Apple, сочат данни на IDC. TSMC разчита на Apple, други производители на персонални компютри и брандове за потребителска електроника на Nintendo, за да запази приходите от продажбите си.

TSMC сви плановете си за капиталови разходи за тази година до диапазона от 32 до 36 млрд. долара спрямо 36,3 млрд. долара миналата година. През януари мениджърите на компанията заявиха, че очакват приходите ѝ от продажби да се свият през първото полугодие със среден до висок едноцифрен процент в щатски долари, но че бизнесът ще поеме нагоре през втората половина на годината.

Конкурентът Samsung Electronics също намали производството на чиповете си с памет, след като отчете най-слабата си тримесечна печалба от финансовата криза през 2009 г.

Акциите на TSMC, най-високо оценената тайванска компания, са повишили стойността си с около 18% тази година, след като миналата година изтриха 27%. Забавянето на световната икономика намали апетита на потребителите за много продукти, които ползват чипове от TSMC, но компанията и нейните клиенти очакват търсенето на електроника да продължи да нараства в дългосрочен план.

TSMC е под натиск да произвежда своите модерни чипове в чужбина и да изгради по-голям производствен капацитет в САЩ и Япония. Политици и клиенти по целия свят са все по-предпазливи, когато става дума за технологичната им зависимост от Тайван, за който Пекин твърди, че е част от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още