IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel отчете най-голямата тримесечна загуба в историята си

Подразделението за персонални компютри регистрира 38% спад в продажбите до 5,8 млрд. долара

09:01 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската компания за чипове Intel отчете най-голямата тримесечна загуба в историята си. През първите три месеца на тази година тя е реализирала загуба в размер на 2,8 млрд. долара, както обяви групата в четвъртък (местно време). През същия период приходите са се сринали с 36% до 11,7 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор Пат Гелсингер се опита да контролира щетите. Под негово ръководство разходите в компанията ще бъдат рязко намалени, обеща той. „Ние сме напът да постигнем целта си да намалим разходите с 3 млрд. долара до 2023 г. и да постигнем годишни икономии от 8 до 10 млрд. долара, считано от 2025 г.", каза той.

Наред с други неща, компютърният бизнес, който е важен за Intel, отчете слаби резултати. Продажбите на производителите на персонални компютри като цяло са спаднали с 29% на годишна база по данни на пазарния изследовател IDC. Подразделението за персонални компютри на Intel обаче отчита дори 38% спад в продажбите до 5,8 млрд. долара. Като цяло обаче анализаторите очакваха още по-лоши данни. Приходите и загубата не са толкова драматични, колкото се опасяваха мнозина. Така акциите на Intel поскъпнаха с повече от пет процента след края на търговската сесия.

Intel като архитект на Силициевата долина

В продължение на десетилетия Intel беше давана за пример американска компания. Нейните основатели Гордън Мур и Робърт Нойс се превърнаха в пионери на западното крайбрежие на САЩ. Техният успех положи основите за появата на Силициевата долина. Мур формулира известния закон на Мур, който предвижда бърз ръст на производителността на чиповете, докато цените им падат. 

Мур и Нойс отрано предвиждат появата на микропроцесори за компютри. Техните чипове направиха днешната ИТ индустрия възможна. Слоганът Intel Inside стана синоним на мощните компютърни чипове.

За разлика от много от своите конкуренти, Intel се придържа не само към разработването на чипове, но и към самото им производство. Компанията инвестира милиарди в изграждането на фабрики за чипове в САЩ, Азия и Европа. Въпреки това тайванският производител TSMC, който работи само на договорна основа, все повече се конкурира с Intel.

Преди няколко години TSMC започна значително да изпреварва Intel по производствени възможности. Днес TSMC произвежда най-мощните чипове в света, докато на Intel се наложи няколко пъти да отлага въвеждането на подобрени производствени механизми. 

Intel се сблъсква с поредна година на спадащи продажби. Източник: Bloomberg Intel се сблъсква с поредна година на спадащи продажби. Източник: Bloomberg

Фиаското с iPhone

Освен това Intel си плаща за едно драматично погрешно решение. Компанията отказа да произвежда чипове за iPhone. При представянето на първите устройства през 2007 г. Intel отказа да изпълни изискванията на концерна от Купертино. Поради това основателят на Apple Стив Джобс първоначално разчиташе на Samsung, а по-късно на TSMC като партньори. Днес TSMC е производителят на мощните чипове, които Apple използва в своите устройства. Intel загуби бизнес за милиарди долари.

Apple вече предприема следващата стъпка. Първоначално компанията оптимизира своите чипове за използване в мобилни устройства като смартфони или таблети. Днес полупроводниците са толкова мощни, че Apple ги вгражда и в компютри. Досега тези чипове бяха запазени за собствените Mac компютри на Apple. Експертите от бранша сега спекулират дали в бъдеще Apple не би могла да предлага чиповете и за персонални компютри на други производители. Това би могло да атакува Intel на най-важния му пазар. 

Правителството на САЩ разглежда производството на чипове като ключова индустрия

Но успехът на компаниите за чипове вече не зависи само от качеството на техните продукти. Както Китай, така и САЩ определят производството на чипове като ключов отрасъл. Мощните компютърни чипове са важни за оръжейната промишленост и др. От основаването си Intel работи в тясно сътрудничество с Министерството на отбраната на САЩ.

Администрацията на Джо Байдън стартира програма за субсидиране на стойност милиарди. Програмата на стойност 53 млрд. долара подпомага компаниите да създадат и разширят производството на чипове в САЩ. Intel иска да се възползва от нея. Но TSMC също обяви, че ще изгради производствено съоръжение за 40 млрд. долара в американския щат Аризона.

През декември Байдън посети строителната площадка на TSMC във Финикс, Аризона. „Американското производство се завръща", каза Байдън. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук обяви, че в бъдеще компанията му ще използва чипове, произведени в Аризона. „Благодарение на усърдната работа на толкова много хора тези чипове могат гордо да носят печата „Произведено в Америка", каза Кук. „Това е изключително важен момент“. 

„Apple трябваше да се снабдява с всички усъвършенствани чипове от чужбина, а сега ще въведе по-голяма част от веригата си за доставки в страната", каза Байдън. „Това може да бъде повратна точка“. 

Магдебург е символ на новата стратегия на Intel

Субсидиите от правителството на САЩ може да не са достатъчни за икономическото спасяване на Intel. Главният изпълнителен директор Гелсингер иска да промени из основи фокуса на компанията, за да направи Intel отново печеливша. Неговата стратегия включва превръщането на Intel в производител на договорни отношения. С други думи, компанията трябва не само да произвежда чипове, разработени от самата нея, но и да произвежда полупроводници за други компании като подизпълнител. В бъдеще Intel няма да прави разлика между вътрешни и външни поръчки в производството, обяви Гелсингер: „Ще допринесем за създаването на равенство между вътрешните и външните клиенти".

За тази цел главният изпълнителен директор иска да инвестира милиарди в модернизацията на съществуващите заводи и изграждането на нови. Наред с други страни, от това ще се възползва и Германия с нов завод за чипове близо до Магдебург, припомня и Handelsblatt. 

Не е ясно обаче дали други компании за производство на чипове ще приемат Intel като производител, тъй като много от тях са преки конкуренти. За да избегне подобни конфликти, TSMC винаги е обещавала да произвежда само от името на другите концерни и да не разработва чипове сама.

Подобно на САЩ, Европа и Китай също искат да подкрепят разширяването на производството на чипове със субсидии. Понастоящем обаче все още има спор за това колко пари ще бъдат платени от Intel за фабриката в Магдебург и колко ще постъпят чрез субсидии. Заводът ще струва 17 млрд. евро. Intel обяви, че „предпоставка за проекта за строителство е одобрението на субсидиите от Европейската комисия и германските власти“. 

А през миналата седмица делегация от Саксония-Анхалт пътува до Силициевата долина, за да промотира завода в Магдебург, наред с други, и пред Intel. Гелсингер посрещна министъра на икономиката Свен Шулце с пляскане на длани. След това Шулце заяви: „Ние като провинция, солидарна с общините, ще продължим да се грижим за всички задачи, необходими за успеха на проекта“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още