IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel иска още 4-5 млрд. евро субсидии от германското правителство

Заводът в Магдебург е свързан с много повече разходи от първоначално очакваните

11:35 | 08.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският технологичен гигант Intel иска допълнителни 4 до 5 млрд. евро субсидии от германското правителство, за да пристъпи напред към изграждането на комплекса за производство на чипове в източната част на страната, твърдят източници, запознати с въпроса, пише Bloomberg.

Дизайнерът на чипове вече сключи сделка за изграждане на завод в Магдебург с 6,8 млрд. евро правителствени субсидии, което е обект на одобрение от Европейската комисия. Но компанията отложи началото на строителните дейности в края на миналата година заради икономическите предизвикателства, а сега търси повече подкрепа, допълват източници, пожелали да останат анонимни, защото информацията не е публична. Цената на акциите спадна с 1,8% до 25,53 долара в 15:30 ч. местно време в Ню Йорк във вторник.

„Смущенията в световната икономика доведоха до повишени разходи – от строителни материали до енергия“, гласи изявление на базираната в Санта Клара, Калифорния, Intel. „Оценяваме конструктивния диалог с федералното правителство за справяне с разликата в разходите, която съществува при строителството на други места, и искаме да направим този проект конкурентен в глобален мащаб“.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Пат Гелсингер Intel се зае с изграждането на огромни съоръжения, които целят да върнат на компанията лидерството в индустрията и да помогнат за балансиране на концентрацията на производството, което сега се случва основно в Източна Азия.

Проектът в Германия обаче е изправен пред закъснения, точно когато САЩ оказват натиск върху други страни да помогнат за предотвратяване на напредъка на възможностите на Китай в производството на чипове. Миналата година Европейската комисия обяви план, наречен EU Chips Act (Закон за чиповете на ЕС), който предвижда инвестирането на 43 млрд. евро в индустрията за полупроводници на Стария континент. По сходен начин САЩ изложиха план за 50 млрд. долара за субсидиране на собственото си вътрешно производство.

Intel се конкурира с играчи като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и Samsung Electronics за държавна помощ, което прави ранното одобрение на проекти жизненоважно. Компанията обяви експанзията си в Европа още миналата година. По това време проектът беше на стойност 33 млрд. евро и включваше изследователски център във Франция и разширяването на съществуващия завод за чипове в Ирландия.

Основната част от плановете беше за изграждане на завод за чипове в Магдебург. Откакто войната в Украйна избухна в началото на 2022 г. обаче, цените на енергията в Европа се оказаха изключително нестабилни и инфлацията доведе до по-големи строителни разходи.

Германското министерство на икономика отказва да коментира преговорите с Intel, но припомня целта на Европейския съюз да започне да произвежда 20% от чиповете в света до 2030 г.

„Имайки предвид тази цел, федералното правителство е подготвено да подкрепи индустрията за полупроводници в Германия с няколко милиарда евро и да позволи изграждането на нови заводи“, посочва то. Ведомството допълва, че всяко допълнително финансиране ще се нуждае от одобрението на Европейската комисия.

Първоначално Intel прогнозира, че проектът в Германия ще струва 17 млрд. евро, но сега очаква сумата да достигне 30 млрд. евро, твърдят източниците, запознати със ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още