IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на чипове за изкуствен интелект помогна на TSMC да надмине очакванията

Приходите на компанията все пак с 10% по-ниски спрямо тези година по-рано

17:18 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) отчете по-добри от очакваното приходи от продажби заради бума на приложенията с изкуствен интелект, които изискват повече капацитетa за производство на чипове от водещата фирма в сектора, пише Bloomberg.

Приходите за второто тримесечие са достигнали 480,8 млрд. нови тайвански долара (15,3 млрд. долара), сочат изчисления на Bloomberg. Това е с 10% по-малко спрямо година по-рано, макар че спадът не е толкова лош, колкото се очакваше. Сумата все пак успя да надмине средната прогноза на анализаторите за 476,2 млрд. нови тайвански долара. Приходите от продажби за юни са достигнали 156,4 млрд. нови тайвански долара.

TSMC е основен поддоставчик на чипове за изкуствен интелект на Nvidia, които са смятани за най-добрия хардуер за обучение на големи езикови модели като този, който стои в основата на ChatGPT на OpenAI.

Цената на акциите на тайванската фирма остана без промяна в понеделник, преди компанията да отчете месечните си данни. По-рано анализаторите от Goldman Sachs повиши ценовата цел за компанията до 700 нови тайвански долара за акция. Книжата записаха над 25% ръст на стойността от началото на година, въпреки предупреждението на компанията, че приходите за 2023 г. може да спаднат с нисък или среден едноцифрен процент в американски долари.

Според анализатора на Bloomberg Intelligence Чарлс Шъм предизвикателствата, свързани с търсенето на смартфони, са по-сериозни от очакваното и влияят негативно на надеждните поръчки на чипове за изкуствен интелект.

„Въпреки че отчетените приходи от продажби на TSMC надминаха консенсусната прогноза, след коригиране спрямо валутните колебания, резултатите се намират в средата на ориентировъчния диапазон“, допълва той.

По думите му в бъдеще пазарните условия ще трябва да се разглеждат по-внимателно, особено индикаторите за възстановяване на търсенето на смартфони, за да се прецени потенциалното им въздействие върху траекторията на приходите за второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още