IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm разочарова инвеститорите и обяви съкращения на работни места

Компанията даде по-слаба прогноза за приходите от очакваното

10:05 | 03.08.23 г.
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Производителят на чипове Qualcomm прогнозира приходи от продажби за четвъртото тримесечие, които се оказаха под пазарните очаквания. Освен това заяви, че вероятно ще съкрати работни места, докато потребителските разходи за устройства като смартфони остават слаби, предвид забавянето на ръста на световната икономика, предава Ройтерс.

Базираната в Сан Диего компания заяви, че не очаква допълнителни продажби към китайския телекомуникационен гигант Huawei, защото не разполага с лиценз за продажбата на 5G чипове към компанията. По-слабото от очакваното икономическо възстановяване на Китай също е натежало на поръчките на Qualcomm. Продажбите на смартфони във втората по големина икономика в света са се свили с 5% през тримесечието до края на юни, сочат данни на Canalys.

Qualcomm заяви, че прогнозата ѝ също така взема предвид въздействието на макроикономическите затруднения, по-слабите продажби на смартфони и фактът, че производителите на смартфони използват наличните си запаси, вместо да правят нови поръчки на чипове.

При разговора си с инвеститорите главният финансов директор Акаш Палкивала коментира, че прогнозата на Qualcomm за останалата част от годината не предполага генерирането на приходи от Huawei.

„Както сте наясно, имаме 4G лиценз за продажби към Huawei. Нямаме 5G лиценз, ето защо не очакваме някакви съществени приходи занапред“, коментира Палкивала.

Компанията прогнозира, че приходите ѝ за четвъртото тримесечие ще са между 8,1 млрд. и 8,9 млрд. долара, докато анализаторите, анкетирани от Refinitiv, очакват 8,70 млрд. долара. Qualcomm очаква коригираната ѝ печалба да е средно 1,90 долара на акция, в съответствие с консенсусната прогноза на анализаторите за 1,91 долара на акция.

Qualcomm предупреди, че са възможни разходи по преструктурирането, свързани с съкращения на работни места.

Цената на акциите на гиганта се понижи с около 7% по време на слабата следборсова търговия.

На конферентен разговор през май главният изпълнителен директор на Qualcomm Кристиано Амон заяви, че все още не вижда сигнали за здравословно потребление в Китай, а индустрията за смартфони е „на няколко тримесечия“.

Конкурентът на Qualcomm – MediaTek, миналата седмица предупреди, че производителите на смартфони са „предпазливи“ при покупките на чипове заради слабото търсене от крайните потребители.

Qualcomm каза, че очаква използването на наличния инвентар от страна на производителите на смартфони „да бъде фактор до края на календарната година“.

Амон коментира още, че компанията ще доставя модемни чипове за следващата серия iPhone.

Анализаторът от Summit Insights Group Кингай Чан коментира, че Huawei не е голям клиент на Qualcomm, а цената на акциите на американската компания е спаднала, защото прогнозата ѝ е „много по-слаба от очакваното“, предвид неизменените продажби на смартфони с Android.

Приходите от основния бизнес с чипове за смартфони на Qualcomm са спаднали с 25% до 5,26 млрд. долара през третото тримесечие. Коригираните общи приходи са 8,44 млрд. долара, като не успяха да изпълнят прогнозата за 8,50 млрд. долара.

Гигантът прогнозира коригирана печалба на акция между 1,80 и 2 долара, спрямо очакваните от анализаторите 1,91 долара.

Автомобилният сектор беше лъч светлина през последното тримесечие, тъй като Qualcomm се стреми да диверсифицира бизнеса си извън чиповете за смартфони. Приходите от сектора са нараснали с 13% поради нарастващото използване на компютърни чипове в превозните средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:06 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още