IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm: Облакът няма да е достатъчен за изкуствения интелект

Ще е нужна много повече изчислителна мощ, когато технологията набере сили, твърди компанията

15:04 | 30.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Qualcomm залага, че бъдещето на изкуствения интелект (ИИ) ще изисква повече изчислителна мощ, отколкото облачните технологии могат да предоставят, пише Bloomberg.

Най-големият производител на процесори за смартфони се трансформира от комуникационна компания в такава за изчислителни мощности, твърди Алекс Катузиан, старши вицепрезидент в Qualcomm.

Чиповете на американската компания помагат на смартфоните да използват ИИ за всичко – от обработка на снимки до откриване на зловреден софтуер. Подчертавайки „ползващите изкуствен интелект“ аспекти на продуктите на Qualcomm, Катузиан и колегите му се присъединиха към вълната от компании, които се позиционират като печеливши от бума в търсенето на решения с изкуствен интелект. По думите му компанията е продала 2 млрд. продукта с ИИ.

„Тъй като увеличаването на броя на свързаните устройства и трафика на данни продължава да се ускорява, а разходите на центровете за данни се покачват, просто няма да е възможно да изпращате всичко в облака“, посочва Катузиан. Хората също няма да искат да го правят, когато става дума за лична информация, допълва той.

Бързо растящото търсене на чипове, подходящи за решения с изкуствен интелект, тласка нагоре цената на акциите на конкурента Nvidia. По-големият ентусиазъм за ИИ подтикна различни компании – от дизайнера на чипове Arm до тайванската Asustek Computer да се фокусират върху услугите си с изкуствен интелект, като все повече директори твърдят, че е настъпила нова ера в технологиите.

За разлика от Nvidia, чиято прогноза за приходите за настоящото тримесечие надмина очакванията с повече от 50 на сто, прогнозата на Qualcomm се оказа по-слаба от очакваното заради слабото световно търсене на мобилни устройства. Катузиян очаква изчерпване на запасите през третото или четвъртото тримесечие на тази година. Някои клиенти на Qualcomm са започнали да увеличават поръчките на по-малки компоненти – водещ индикатор за нарастване на търсенето, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още