IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Qualcomm не очаква незабавно възстановяване на търсенето на смартфони

Приглушената прогноза на производителя на мобилни чипове стресна пазарите 

08:40 | 04.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производителят на чипове за мобилни телефони Qualcomm представи мрачна прогноза за продажбите, тъй като сигнализира, че пазарът на смартфони е по-неспокоен от очакваното.

Qualcomm, който продава чипове за комуникация и обработка на данни, важни за телефоните на Apple и Samsung, беше разтърсен през последните тримесечия от спадащи продажби на телефони, въпреки че предвижда растеж на по-нови пазари за своите чипове, включително автомобилната индустрия. 

„Развиващият се макроикономически контекст доведе до по-нататъшно влошаване на търсенето, особено при телефоните, в степен, по-голяма от предварително прогнозираната", заяви главният изпълнителен директор Кристиано Амон по време на разговора за финансовите резултати в сряда.

Компанията отчете приходи в размер на 9,28 млрд. долара през второто си фискално тримесечие, което е със 17% по-малко в сравнение с предходната година. Печалбата се срина с 42% до 1,7 млрд. долара през периода. Приходите надминаха очакванията на Wall Street според проучване сред анализатори на FactSet, но печалбата не отговори на прогнозите на пазара.

Компанията също така зададе слаба прогноза за текущото си тримесечие, като прогнозира приходи между 8,1 и 8,9 млрд. долара, което е под прогнозите на анализаторите за около 9,1 млрд. долара.

Qualcomm заяви, че по-слабото търсене на телефони в световен мащаб, както и проблемите в икономиката като цяло, са натежали върху прогнозата. 

Амон заяви също, че макар да се очаква пазарът на смартфони в Китай да се възстанови по-късно тази година, Qualcomm не вижда признаци за това възстановяване. Qualcomm продава чипове на водещи китайски производители на телефони. 

Производителят сигнализира, че световните доставки на телефони през тази година вероятно ще спаднат с между 5 и 10%, което е по-лошо допускане от първоначалните прогнози. „Докато търсенето не се нормализира и видимостта не се подобри, очакваме, че клиентите ще останат предпазливи при покупките", заяви по време на разговора главният финансов директор на Qualcomm Акаш Палхивала.

Компанията намалява оперативните си разходи с 5% през тази финансова година, каза Палхивала, и може да направи още съкращения в зависимост от развитието на пазарните условия. Той също така предупреди, че някои от проблемите, натежали върху продажбите през това тримесечие, могат да продължат и през следващото. Акциите на компанията се сринаха с повече от 4% в следборсовата търгови

Приглушената прогноза отразява и по-голям от очаквания спад на приходите, дължащ се на периода на покупките от клиент, който купува само клетъчни модеми от Qualcomm, заяви компанията. Apple отговаря на това описание, въпреки че Qualcomm не назовава името на клиента. Производителят на iPhone отчита тримесечните си резултати по-късно в четвъртък. 

През миналата седмица International Data Corp. съобщи, че доставките на смартфони през първото тримесечие са спаднали на годишна база за седми пореден период и са намалели с около 14,6% в световен мащаб. Според IDC търсенето би трябвало да се възстанови до края на годината. 

Много от производителите на чипове бяха засегнати от колебанията на пазара, които започнаха миналата година, тъй като потребителите се въздържаха от покупки на компютри, смартфони и друга електроника, след като ги купуваха като топъл хляб в началото на пандемията. Едва през миналата седмица Intel, най-големият производител на чипове в САЩ по приходи, отчете най-тежката си загуба за първото фискално тримесечие, въпреки че изтъкна някои признаци, че ключовият пазар на персонални компютри се възстановява. 

 


Разочароващите прогнози на Qualcomm бяха направени ден, след като Advanced Micro Devices също стресна инвеститорите с прогнозата си, показвайки, че сътресенията в сектора на чиповете са масови. Цената на акциите на AMD се срина с повече от 9% в сряда. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още