IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на AMD се сринаха след слаба прогноза, намекваща за вяло търсене

Компанията смята, че бизнесът ѝ с персонални компютри вероятно е достигнал дъното си през първото тримесечие

10:22 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JOHN G. MABANGLO
Снимка: EPA/JOHN G. MABANGLO

Advanced Micro Devices Inc., вторият по големина производител на компютърни процесори, зададе слаба прогноза за продажбите си за текущия период, тъй като се затруднява да се възстанови от сериозното забавяне на производството на персонални компютри. 

Приходите за второто тримесечие ще бъдат 5,3 млрд. долара, плюс или минус 300 млн. долара, заяви AMD в изявление във вторник. За сравнение - средната прогноза на анализаторите бе за 5,51 млрд. долара. Компанията обеща ръст на търсенето в центровете за данни през втората половина на годината, но това не успя да спечели инвеститорите, които разпродаваха акции в края на търговския ден, предава Bloomberg.

Подобно на по-големия си конкурент Intel Corp., AMD се движи по пътя на един от най-тежките спадове в историята за индустрията за персонални компютри, която страда от постпандемична криза. Друго предизвикателство за AMD: най-големите доставчици на облачни услуги са фокусирани върху закупуването на оборудване за натоварвания с изкуствен интелект - област, в която производителят на чипове едва започва да изгражда присъствие.

Акциите на AMD се понижиха с 3,7% в следборсовата търговия след съобщението. По-рано те затвориха на ниво от 89,91 долара, като по този начин повишиха стойността си с 39% за тази година. 

Ръководителите на AMD смятат, че през последните месеци на 2023 г. ще настъпят по-добри времена, като повтарят позицията на Intel. „Оставаме уверени в растежа си през втората половина на годината, тъй като пазарите на персонални компютри и сървъри се засилват, а новите ни продукти се увеличават", заяви главният финансов директор Джиан Ху в изявление.

Продажбите за първото тримесечие на бизнеса на AMD в областта на центровете за данни са се променили незначително спрямо предходната година, като приходите са в размер на 1,3 млрд. долара. За сравнение - средната оценка е за 1,46 млрд. долара. Приходите на подразделението за персонални компютри са спаднали с 65% до 739 млн. долара. Анализаторите прогнозираха 908 млн. долара. Приходите от поделението за игри възлизат на 1,76 млрд. долара при прогноза за 1,53 млрд. долара. 

Продажбите на звеното за персонални компютри на Intel са намалели с 38%, а сървърният бизнес се е свил с 39%. Като цяло доставките на персонални компютри през първото тримесечие са се сринали с 29% до 56,9 млн. броя, което ги връща под нивата от началото на 2019 г., твърди IDC в свой анализ. 

AMD заяви, че макар продажбите ѝ към доставчици на облачни услуги да са се увеличили, някои от тези големи купувачи на чипове са намалили поръчките си, за да свият запасите си от неизползвани части. Корпоративните купувачи на оборудване за центрове за данни са намалили поръчките си поради опасения за икономиката, заяви AMD. 

Брутният марж - процентът от продажбите, който остава след приспадане на производствените разходи - ще бъде 50% през второто тримесечие, което е приблизително в съответствие с прогнозите.

Според главния изпълнителен директор Лиза Су бизнесът на компанията с персонални компютри вероятно е достигнал дъното си през първото тримесечие. Световният пазар на персонални компютри ще достигне около 260 млн. броя през 2023 г., прогнозира AMD. Това е малко по-малко от 270-те милиона, прогнозирани от Intel миналата седмица. 

AMD, която отдавна е в сянката на Intel, постигна големи успехи под ръководството на Су - в момент, когато по-големият ѝ конкурент загуби технологичното си лидерство. AMD също така се конкурира с Nvidia Corp. на пазара на графични процесори. Тази компания изпревари всички в продажбата на процесори за работа с изкуствен интелект, което се превърна в основно поле за битка. AMD се стреми да навакса изоставането си и в тази област. 

През първото тримесечие печалбата на AMD възлиза на 60 цента на акция, без да се включват някои елементи. Приходите са намалели с 9,1% до 5,35 млрд. долара. Анализаторите прогнозираха печалба от 57 цента и приходи от 5,31 млрд. долара.

Спадът на продажбите през първото тримесечие е първото подобно свиване от 2019 г. насам. Анализаторите прогнозират, че компанията ще приключи 2023 г. с приблизително същия размер на приходите като миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още