IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото партньорство с Google изстреля цената на акциите на Nvidia до рекордно ниво

Засега стойността на книжата на производителя на чипове е скочила с 234% през 2023 г.

13:38 | 30.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Nvidia нарасна с 4,2% във вторник и приключи търговията на рекордно високо ниво, след като производителят на чипове обяви партньорство с Google, което може да разшири разпространението на неговата технология за изкуствен интелект, пише CNBC.

Ръстът на цената на книжата на гиганта продължава, като засега стойността на акциите е нараснала с 234% през 2023 г. Това ги прави най-добре представящите се в S&P 500. Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, е втора в индекса с ръст от 148%.

Рекорното приключване на сесията се случва по-малко от седмица, след като компанията заяви, че тримесечните ѝ приходи са се удвоили спрямо година по-рано. Освен това прогнозира, че приходите ѝ от продажби за настоящия отчетен период могат да скочат със 170% на годишна база.

В деня след разкриването на по-добрите от очакваното финансови резултати цената на акциите на Nvidia се изкачи до рекорден връх за деня от 502,66 долара, преди да загуби част от този ръст в следобедните часове.

Бизнесът на Nvidia преживява бум, защото нейните процесори се ползват все повече от компании за облачни услуги, правителствени организации и стартъпи, за да обучават и внедряват модели на генеративен изкуствен интелект – технология, захранвана от мощните чипове H100 на Nvidia.

Във вторник главният изпълнителен директор на гиганта Дженсен Хуанг се появи на конференция на Google, за да промотира партньорството между двете компании. Чрез това сътрудничество клиентите на облачните услуги на Google ще имат по-добър достъп до технологии, задвижвани от мощните чипове H100.

„Нашето разширено сътрудничество с Google Cloud ще помогне на разработчиците да ускорят работата си с инфраструктура, софтуер и услуги, които повишават енергийната ефективност и намаляват разходите“, посочва Хуанг в блога на компанията си.

Процесорите на Nvidia се предлагат и на конкурентните облачни платформи на Amazon и Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още