IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm се подготвя за роудшоу следващата седмица

На 13 септември потенциално компанията ще определи и цената на акциите си за IPO-то

16:16 | 01.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Arm Holdings, която подготвя едно от най-очакваните борсови листвания за тази година, се кани да определи ценовия диапазон за първичното си публично предлагане, преди да започне роудшоуто за инвеститори следващата седмица, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Дизайнерът на чипове обмисля дали да не определи цената на акциите си на 13 септември. Книжата пък ще започнат да се търгуват на следващия ден, допълват източниците, пожелали да останат анонимни.

Роудшоуто за популяризиране на IPO-то се очаква да се случи след Деня на труда в понеделник. Все пак плановете на компанията засега са плаващи и могат да се променят, предупреждават източниците.

Arm има за цел да набере между 5 млрд. и 7 млрд. долара в рамките на листването, оценяващо бизнеса на 60 млрд. до 70 млрд. долара, казват източниците. Оценката може също така да е в диапазона от 50 млрд. до 60 млрд. долара, споделя един от източниците.

Масайоши Сон, главният изпълнителен директор на собственика на Arm – SoftBank Group, на този етап не иска да се разделя с повече от 10% от компанията, коментират източниците.

Представител на Arm е отказал да коментира въпроса.

Успешният дебют на Arm би донесъл неочаквана печалба за Сон, чийто Vision Fund загуби рекордните 30 млрд. долара миналата година. Това също така може да стимулира десетки компании да задействат своите собствени планове за IPO.

Компанията за онлайн поръчки и доставки на храна Instacart, доставчикът на автоматизирани решения за маркетинг и данни Klaviyo и производителят на обувки Birkenstock вече работят по своите първични публични предлагания.

Първоначално Arm искаше да набере между 8 млрд. и 10 млрд. долара, но целта беше намалена, след като собственикът SoftBank реши да задържи по-голяма част от компанията – ход, който включваше закупуване на дела на Vision Fund в Arm. Тази сделка оцени компанията за чипове на над 64 млрд. долара.

Базираната в Кеймбридж, Великобритания, Arm преговаря с някои от най-големите си клиенти, за да подкрепят IPO-то, съобщи по-рано Bloomberg News. Освен това е съставила дълъг списък от поематели, което отразява както глобалния обхват на компанията, така и нетърпението на банките да играят роля в големи листвания на бавния пазар на IPO-та.

Barclays, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Financial Group са водещите поематели на първичното публично предлагане на Arm.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още