IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Arm ще тества вярата на инвеститорите в изкуствения интелект

След като AI ралито поутихна, е време инвеститорите да помислят за хляба си

13:20 | 25.08.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Възходът на генеративния изкуствен интелект (AI), като този използван в ChatGPT, тласна нагоре всички акции, свързани с AI, тази година. Предстоящото първично публично предлагане (IPO) на британския дизайнер на чипове Arm ще подложи на тест тази пазарна лудост, които и амбициите на SoftBank в сферата на изкуствения интелект, пише Wall Street Journal.

Яхвайки AI вълната, Arm, която подаде документи за първично публично предлагане на борсата Nasdaq следващия месец, може да осъществи най-голямото листване в САЩ за тази година. Общата стойност на IPO-тата в страната възлиза на едва 13 млрд. долара за 2023 г., сочат данни на Dealogic. Пазарът на листвания едва наскоро започна да показва признаци на възстановяване след неуспешната 2022 г.

Бумът на AI акциите със сигурност може да помогне на IPO-то на Arm. Книжата на компаниите за чипове се възстановиха значително тази година. Индексът PHLX Semiconductor скочи с 41%. Nvidia, която е безспорен лидер в чиповете за изкуствен интелект, поведе ценовия подем. Цената на акциите ѝ се е увеличила повече от три пъти.

Архитектурата на чиповете на Arm се ползва в почти всеки смартфон поради ниската си консумация на енергия. Компанията начислява такси за лиценз и авторски права за устройства, които използва нейния дизайн и технология. Надеждата е този модел един ден да се разшири, достигайки много други пазари, включително до централни сървърни процесори, ползвани за AI.

Има някои конкретни признаци, че тези надежди в крайна сметка могат да бъдат реализирани. Сървърните чипове Grace на Nvidia например са базирани на архитектурата на Arm. Двете компании планираха да се слеят през 2020 г., но сделката се провали заради регулаторни пречки.

Цената, очаквана от IPO-то, все още не е ясна, но SoftBank направи известни намеци. Компанията изкупи обратно 25% дял в Arm през управлявания от SoftBank Vision Fund за 16,1 млрд. долара. Това предполага оценка от около 64 млрд. долара за дизайнера на чипове. SoftBank предупреди, че тази цена няма да отразява действителната цена от IPO-то на Arm, тъй като се основава на предишни договорни споразумения, но въпреки това инвеститорите ще я вземат под внимание.

Около две трети от близо 100-те млрд. долара капитал, заделен за Vision Fund, идват от външни инвеститори като държавните фондове на Саудитска Арабия и Абу Даби. Листването може да прехвърли част от печалбата към фонда, който през последното тримесечие върна само малка част от печалбата си, след като отчете пет поредни тримесечия на загуба. Vision Fund купи дела за 8 млрд. долара от самата SoftBank през 2017 г.

При оценка от 64 млрд. долара Arm ще се търгува при висока оценка, равна на 24 пъти приходите или 122 пъти печалбата, като се използват финансовите данни за фискалната година до края на март – по-скъпо от повечето конкуренти на пазара на чипове. Nvidia се търгува при още по-високи коефициенти, но нетната ѝ печалба се очаква да нарасне над три пъти на годишна база през фискалната година, която завършва през януари, твърдят от S&P Global Market Intelligence. Това прави съотношението цена/печалба на Nvidia само 48 пъти.

А Arm вероятно ще продължи да страда от бавния пазар на смартфони. Нетната печалба за трите месеца до края на юни е спаднала с повече от 50% спрямо година по-рано.

Ключовият въпрос е дали купувачите ще платят за предполагаемите перспективи пред изкуствения интелект. До голяма степен зависи от това дали инвеститорите вярват, че Arm ще преживее същия експлозивен растеж като Nvidia. Това обаче не е сигурно. AI лудостта изглежда се охлади напоследък: технологичният индекс Nasdaq Composite се понижи с 6% през август.

SoftBank, която през 2016 г. придоби Arm за 32 млрд. долара, също има голямо влияние върху листването. Нейните акции са повишили стойността си с 18% тази година въпреки загубата, отчасти заради надеждите от по-висока оценка от IPO-то на Arm.

Еуфорията около изкуствения интелект тласна нагоре сектора за чипове през тази година. Първичното публично предлагане на Arm се оформя като полезен стрес тест за всички смели предположения, вплетени в това рали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още