IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Arm най-сетне подаде документи за IPO

Очаква се то да е най-голямото в САЩ за 2023 г.

08:13 | 22.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Arm Holdings на SoftBank Group направи крачка към това, което се очаква да се превърне в най-голямото първично публично предлагане на годината в Съединените щати – залог, че дизайнерът на чипове за смартфони може да процъфти в ерата на изчисленията, свързани с изкуствения интелект, пише Bloomberg.

В дългоочакваното подаване на документи до регулаторите Arm казва, че IPO-то се ръководи от Barclays, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Financial Group. Документът изброява 24 други поематели под тези, като се забелязва, че Morgan Stanley отсъства.

Успешният дебют на Arm би донесъл неочаквана печалба за основателя на SoftBank Масайошо Сон, чийто Vision Fund миналата година загуби рекордните 30 млрд. долара. Освен това може да подтикне десетки компании да преследват, или допълнително да забавят, собствените си планове за IPO. Това включва фирми като онлайн компанията за доставки Instacart, компанията за маркетинг и автоматизация на данни Klaviyo и производителя на обувки Birkenstock.

Arm планира да започне роудшоуто си през първата седмица на септември, като оцени първичното си публично предлагане през следващата седмица, съобщава Bloomberg. Компанията не разкрива предложените условия за продажбата на акции в документа, но се очаква да търси оценка от 60 млрд. до 70 млрд. долара. Arm, която е базирана в Кеймбридж, в Обединеното кралство, също така е провела разговори с някои от най-големите си клиенти с идеята те да подкрепят IPO-то.

Въпреки че Arm си поставя за цел да набере между 8 млрд. и 10 млрд. долара от листването, тази цел може да е по-ниска, тъй като SoftBank реши да задържи по-голямата част от компанията, след като купи дела на Vision Fund в нея. Тази трансакция оцени Arm на над 64 млрд. долара, показват документите.

Въпреки това предлагането обещава да даде най-големия тласък на борещия се с проблеми пазар на IPO-та от близо две години. Листването се очаква да бъде най-голямото в САЩ от това на производителя на електромобили Rivian Automotive, което през октомври 2021 г. достигна 13,7 млрд. долара. Същевременно може да се класира близо до или дори малко под най-големите технологични IPO-та – това на Alibaba Group Holding за близо 25 млрд. долара през 2014 г. и листването на Meta Platforms (тогава Facebook) през 2012 г. за 16 млрд. долара.

Arm се прицелва към третото по големина технологично IPO. Графика: Bloomberg L.P. Arm се прицелва към третото по големина технологично IPO. Графика: Bloomberg L.P.

Целевата оценка на Arm отразява убеждението, че компанията ще спечели от насочването към чиповете с изкуствен интелект – промяна в индустрията, която помогна на производителя на чипове Nvidia да достигне 1,2 трлн. долара пазарна капитализация.

„Едно силно представяне на Arm не само ще е голяма подкрепа за SoftBank, но и ще подсили стратегията ѝ за изкуствения интелект, като покаже, че пазарната еуфория около изкуствения интелект не е намаляла“, коментира анализаторът на PitchBook Кайл Станфорд.

Макар че технологията на Arm се ползва в почти всеки смартфон по света, тя не е добре позната сред потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още