IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank е купила 25% дял в Arm, оценявайки я на 64 млрд. долара

Според източници на Ройтерс детайлите по сделката ще бъдат разкрити в понеделник

20:47 | 18.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

SoftBank Group е придобила 25% дял в Arm, който не е притежавал пряко, от подразделението си Vision Fund в сделка, която оценява компанията за чипове на 64 млрд. долара, съобщава Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Детайлите за сделката ще бъдат разкрити в понеделник, когато Arm представи публично документите за листването на книжата си на фондовия пазар, казват източниците, пожелали анонимност, тъй като дискусиите са поверителни.

Сега се очаква SoftBank да продаде по-малко акции на Arm в първичното публично предлагане (IPO) и вероятно ще запази дял от 90% в компанията, посочват източниците. Те добавят, че привличането на капитал от Arm чрез IPO-то ще бъде под диапазона от 8 до 10 млрд. долара, който бе първоначално планиран.

SoftBank в момента води преговори да листне акциите на Arm при оценка от 60 до 70 млрд. долара в IPO-то, което се очаква през септември, съобщи по-рано Ройтерс. SoftBank, която свали Arm от борсата срещу 32 млрд. долара през 2016 г., продаде 25% дял от компанията на Vision Fund 1 за 8 млрд. долара през 2017 г.

Сделката премахва потенциална възможност голям дял акции на Arm да бъдат продадени след IPO-то, понижавайки цената им, тъй като VF1 първоначално планираше да се раздели с дела си на фондовия пазар постепенно след листването. SoftBank, от своя страна, сигнализира, че ще остане дългосрочен стратегически инвеститори.

По-рано през август Ройтерс съобщи, че SoftBank води преговори да закупи дела от Vision Fund. Wall Street Journal съобщи финансовите условия на сделка по-рано в петък.

Сделката осигурява и огромна победа за най-големите инвеститори във VF1, включително държавния инвестиционен фонд на Саудитска арабия и Mubadala на Абу Даби. Те претърпяха загуби, след като представянето на стартъпи като компанията за офис пространство WeWork и фирмата за споделени пътувания Didi Global се влоши.

Arm планира да излезе на борсата, докато американският IPO пазар показва ранни признаци на възстановяване след застой, продължило година и половина. Очаква се услугата за доставки на храни Instacart и компанията за маркетинг автоматизация също да листнат акциите си в Ню Йорк през септември, казват източниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 8 месеца
Ей на това му се вика измислена оценка..Едната фирма купува от собствения си фонд дял от фирма на надута цена и хоп-64 млрд обща стойност.С явната идея да даде тласък на цената за IPO то, за да изглежда по-добре пред външните акционери..По-елементарна манипулация не мога и да си представя.Не виждам кой нормален инвеститор би се вързал на подобна маневра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още