IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Arm се засилва към „IPO-то на годината“

Засега не се знае как ще се включат големите играчи в производството на чипове и електроника, коментира Цветослав Цачев

16:03 | 22.08.23 г.

SoftBank Group ще използва еуфорията на пазарите около изкуствения интелект при предстоящото първично публично предлагане (IPO) на компанията си Arm, специализирана в дизайн на чипове. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Arm Holdings на SoftBank Group подаде вчера документи за IPO на технологичната борса Nasdaq. Цената на акция все още не е определена. По предварителна информация на Bloomberg компанията, чиято централа е във Великобритания, ще се опита да набере между 8 и 10 млрд. долара от пазара, с което може да се превърне в най-голямото IPO в САЩ за 2023 г.

Резултатите на Arm за финансовата година, приключваща към 31 март 2023 г., показват приходи от 2,679 млрд. долара. При оценка от 64 млрд. долара (бел.ред. - когато SoftBank Group придоби дела от 25% на Vision Fund в Arm) това прави 24 пъти над годишните приходи, каза Цачев.

Пазарната капитализация на Nvidia надхвърли 1 трилион долара, а това е компания, която е доста напред в сферата на чипове за изкуствения интелект, уточни гостът. „При Arm говорим за нова архитектура на чипове, които компанията трябва да направи и да започне да продава. Те анонсираха наскоро продукти, водещи до значително намаляване на консумацията на електричество, оттам и на топлината, която излъчват. Тоест, ще видим доста силно навлизане на техните нови чипове в дейта центровете, но в сферата на изкуствения интелект Arm остава доста по-назад от Nvidia“, коментира анализаторът.

Цачев отбеляза, че има изключително голяма доза очаквания за развитие на бизнеса на Arm. „Една част от това развитие идва не само от AI, но и от други устройства като телефони, часовници и т.н. Сега отново се залага на този компонент, който явно изостава по отношение на търсенето“, коментира той.

Възможно е еуфорията около IPO-то на Arm да доведе до големи загуби за начинаещите инвеститори, предупреди Цачев. Той даде пример с първичното публично предлагане на Facebook, когато акциите отбелязаха много сериозен спад в първите седмици от търговията. „Няма да се учудя и при Arm най-доброто време за покупка да бъде 2-3 месеца след публичното предлагане, когато еуфорията мине и когато видим големите играчи да купуват“, каза събеседникът. 

Цветослав Цачев припомни и пропадналата сделка, при която Nvidia се опита да купи Arm от SoftBank Group за 40 млрд. долара. SoftBank придоби Arm през 2016 г. за 31 млрд. долара и делистна дружеството от Лондонската фондова борса и Nasdaq.

Анализаторът допълни, че цената на акцията за IPO-то на Arm ще бъде оповестена след т. нар. roadshow в началото на септември. Тогава инвестиционните банкери, които правят предлагането и шефовете от компанията, ще се срещнат с големи потенциални инвеститори, ще им разкажат за дейността и плановете си, ще обсъдят обемите и цената на акцията, а след това ще бъде обявена цената на публичното предлагане.

Засега не се знае как в IPO-то ще се включат големите играчи в производството на чипове и електроника, добави събеседникът. В последните седмици излязоха информации, че се водят преговори за закупуване на големи пакети акции с Intel, Nvidia, Amazon и Apple.

„Слабите страни на Arm са свързани с това, че компанията е дизайнер на чипове и разчита на това, че бизнесът с чипове трябва да се развие мълниеносно. Вероятно това ще се случи, защото все повече чипове навлизат в ежедневието ни, но не толкова бързо, колкото се очакваше през 2016 г.“, посочи Цачев.

„Силните страни на Arm са, че има няколко ниши, в които нещата се развиват много бързо и дружеството ще привлече вниманието и ще инвестира пари в тези ниши, в тези потенциални пазари на развитие, които вече показват потенциала си", обясни той.

„Интересна бизнес ниша ще бъде развитието на изкуствения интелект при автопилотите за автомобили, вече виждаме все повече чипове в тази област. Автономното управление на коли е бизнес, който със сигурност ще се разраства много по-бързо и сме съвсем близо да видим масовото му прилагане при производството на нови автомобили", добави събеседникът.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 22.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още