IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank спира работата по IPO на Arm в Лондон заради правителствения хаос

Японският технологичен инвеститор замразява плана за двойно първично листване в Обединеното кралство и САЩ след оставката на Борис Джонсън

08:45 | 19.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Японският технологичен концерн SoftBank отложи плановете си за първично публично предлагане на Arm в Лондон заради политическите сътресения в британското правителство, хвърляйки съмнение върху мястото на Великобритания като бъдещ дом на базирания в Кеймбридж технологичен гигант.

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън лично е лобирал пред милиардера и основател на SoftBank Масайоши Сон да осигури поне частично листване на дизайнера на чипове на Лондонската фондова борса.

Тъй като правителството на Джонсън се разпадна по-рано този месец, министърът на инвестициите лорд Джери Гримстоун и министърът на цифровите технологии Крис Филп подадоха оставки. И двамата са играли водеща роля в преговорите с японския технологичен инвеститор, пише The Financial Times.

Според запознати с преговорите източници напускането е накарало SoftBank да преустанови обсъжданията за листване на Arm в Обединеното кралство през следващата година. Първичното публично предлагане на Arm би било едно от най-големите технологични предлагания на лондонския пазар.

Политическите сътресения биха могли да проправят пътя на SoftBank към по-простото листване в САЩ, което Сон първоначално предпочиташе.

Според запознати със ситуацията SoftBank е водила разговори с официални лица и ръководители на борсата за необичайно двойно първично листване, при което тя би се листнала едновременно в Ню Йорк и Лондон.

В миналото компаниите избягваха този подход поради разходите и сложността на ефективното провеждане на две първични публични предлагания едновременно, с проспекти и други регулаторни изисквания, необходими както за Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, така и за британския Орган за финансово поведение.

Двама души, запознати с мисленето на SoftBank, твърдят пред FT, че работата по лондонската част на IPO-то на практика е спряла. Единият от тях добави, че листването в Лондон изглежда по-малко вероятно, отколкото в миналото.

Банкери, близки до SoftBank, предупредиха, че групата обмисля продажбата на акции в Лондон само заради силните стимули, предлагани от правителството на Обединеното кралство, което е възложило на длъжностни лица да разработят подходящите условия за листването, обещавайки да превърне Arm в национален шампион за британските технологии.

Лондон е критикуван за това, че не е привлекателен за бързоразвиващите се компании предвид потенциала за по-високи оценки и по-дълбоки резерви от парични средства на инвеститорите в САЩ.

Според запознат с усилията на правителството източник служителите на Министерството на цифровите технологии, културата, медиите и спорта и на Министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалните стратегии все още работят по пакет от мерки за привличане на Arm.

Филп беше заменен от новия министър на цифровите технологии Мат Уорман, бивш технологичен журналист. Ръководителите на Лондонската фондова борса също все още работят, за да убедят SoftBank в предимствата на Обединеното кралство.

Гримстоун, който напусна правителството, след като Джонсън обяви, че ще освободи мястото на нов министър-председател през следващите седмици, ръководеше лобистките усилия като министър на инвестициите, включително летя до Токио, за да се срещне лично със Сон.

Мениджър от Ситито, близък до лобистките усилия, призова правителството да увеличи усилията си, като заяви: "Основните министри, които се занимават със SoftBank, са напуснали. Джери беше в основата на това“.

Разривите в правителството предизвикаха и опасения в Уайтхол, че SoftBank вече няма да се чувства задължена да пусне Arm на лондонските пазари, защото политическият натиск ще отслабне през летните месеци.

„Сега, когато Джери си отиде, това е повод за безпокойство", казва един служител. „В момента има вакуум и [SoftBank] така или иначе никога не е искала да го направи; те просто искаха да играят с правителството на Обединеното кралство".

Работата по IPO на Arm с двойна юрисдикция е достигнала "зрял" етап в Обединеното кралство, заяви служител, близък до преговорите. Този необичаен път би означавал, че Arm би могла да получи включване в индекса и на двата пазара, което би увеличило броя на фондовете, които биха могли да инвестират в компанията, и би означавало, че компанията ще бъде бързо включена в FTSE 100.

Британски банкер, близък до Arm, заяви, че двойното листване не би било „безумно".

„Arm се търгуваше с огромна премия в Обединеното кралство и имаше огромен фенклуб, когато беше листвана тук, и тази група никога не е намирала нищо друго толкова привлекателно. Първата в историята компания, която е в FTSE 100 и S&P 500 - можете ли да си представите колко развълнуван би бил [Сон]?"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още