IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драмите в Китай изтриха почти 200 млрд. долара от капитализацията на Apple

Пекин планира да забрани ползването на iPhone в държавни компании и институции

15:36 | 08.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Apple се понижи с 3% в четвъртък, изтривайки близо 200 млрд. долара пазарна капитализация само за два дни, заради плановете на Китай да наложи забрана за използването на iPhone в държавни институции и компании, пише Bloomberg.

Стойността на акциите на базираната в Купертино, щата Калифорния, компания спадна с 6,4% в рамките на най-лошия си двудневен спад от месец. Apple е най-големият компонент в основните индекси в САЩ, с което увеличи големите разпродажби на пазарите, отчасти предизвикани от множество проблеми в Китай.

Втората по големина икономика в света се свива предвид продължителната криза на пазара на недвижими имоти, заплашвайки търсенето на всичко – от суровини до потребителска електроника. Производителят на iPhone смята Китай за най-големия си външен пазар и за своя глобална производствена база.

Към проблемите на Apple се добавя и нарастващата доходност по държавните облигации на САЩ. Облигациите се разпродават поради опасения, че Федералният резерв на САЩ ще трябва да засили битката си с инфлацията, тъй като икономиката на страната остава устойчива.

Новината има широко въздействие върху пазарите, а инвеститорите разпродават всичко – от акциите на компаниите за чипове до книжата на китайски технологичните компании с мегакапитализация, листнати в САЩ.

„Nasdaq потъва, тъй като лошите новини за Apple влияят на куп технологични акции с мегакапитализация“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в OANDA. „Историята на растежа на Apple е силно зависима от Китай и ако репресиите на Пекин се засилят, това може да представлява голям проблем за куп други технологични компании с мегакапитализация, които разчитат на Китай“.

Технологичният Nasdaq 100 Index се търгуваше с около 1% по-ниско, а показателят Philadelphia Semiconductor Index, който се състои от няколко доставчици на Apple, се понижи с 2,5% в четвъртък.

Интересен момент

Анализаторът на Bank of America Уамси Мохан отбелязва, че „моментът на потенциалната забрана е интересен“, като се има предвид скорошната премиера на високия клас смартфон на Huawei Technologies, който поддържа 5G връзка.

Разглобяването на новото устройство показва, че Пекин изглежда постига ранен напредък в националните си усилия да заобиколи действията на САЩ, целящи да органичат възхода му. Huawei Mate 60 Pro работи със 7-нанометров чип на Semiconductor Manufacturing International Corp., посочват анализатори от TechInsights, с които са разговаряли от Bloomberg.

Ако Пекин все пак наложи забраната, безпрецедентната блокада може да засегне и няколко други американски технологични компании, които разчитат на продажби и производство в Китай. Доставчиците на Apple от всички континенти записаха борсов спад в четвъртък, тъй като на редица места се появи информация за новите правила на Китай.

Въпреки това бичи настроените анализатори като Даниел Айвс от Wedbush Securities смятат, че ефектът от „забраната на iPhone е много преувеличен“, тъй като ще засегне по-малко от 500 хил. броя устройства от приблизително 45 млн., които той очаква да бъдат продадени в страната през следващите 12 месеца.

„Въпреки големия шум Apple отбеляза огромен ръст на дела си на китайския пазар на смартфони“, пише Айвс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 08.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още