IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 15 може да получи една от най-големите промени от години

ЕС принуди Apple да промени зарядните на своите смартфони, а гигантът не е щастлив от това решение

18:37 | 21.08.23 г. 1
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Следващите модели iPhone, които както обикновено се очакват през септември, могат да включват функция, която нито един iPhone досега не е имал: традиционен вход за зареждане, пише CNBC.

Новите модели вероятно ще имат USB Type-C порт за зареждане в долната си част, твърдят анализатори и медии. Това е същият порт като онзи, използван в почти всеки лаптоп, продаден в последните няколко години, както и в Android телефоните, iPad и други устройства – от Kindle до слушалки и дронове.

USB-C конекторът ще замени собствения порт на Apple – Lightning port, който краси долната част на всеки iPhone, пуснат от 2012 г. насам.

Промяната ще бъде една от най-големите в iPhone от години.

Потребителите на iPhone вече не трябва да носят два различни кабела за своя телефон и други устройства, докато пътуват. Потребителите на Android могат да заемат зарядни устройства от хора, които притежават iPhone. Ползващите iPhone могат да заемат зарядни от всеки, който ползва нов лаптоп. Училищата и фирмите биха могли да стандартизират един тип зарядно за всичките си устройства. USB-C дори може да позволи на iPhone да достигне още по-бързи скорости на зареждане.

Въпреки че Apple не е потвърдила, че новите ѝ телефони ще включват USB-C, нито отговаря на запитванията за коментар, промяната все пак ще се случи.

Нов регламент, приет от Европейския съюз миналата година, изисква до 2024 г. новите смартфони да имат USB-C. Малко вероятно е Apple да произвежда отделен модел iPhone само за европейския пазар. „Очевидно ще трябва да се съобразим“, коментира миналата година главният маркетинг директор на Apple Грег Йосвяк.

Ползите за потребителите, като ограничаване на „заключването“ им в екосистемата на една компания, бяха сред мотивите, стоящи зад новите регулации. ЕС изчислява, че разпоредбата може да спести на европейците 250 млн. евро годишно от зарядни устройства. Освен това блокът твърди, че старите зарядни устройства отговарят за 11 хил. тона електронни отпадъци годишно в региона.

Apple се противопостави на закона. В писмо от 2021 г. компанията посочи, че регулацията ще попречи на бъдещите иновации в зареждането, може да изисква от нея да извади устройства от пазара по-рано и може да обърка потребителите с допълнителна информация.

„Загрижени сме, че регламентът, налагащ само един тип конектор за всички устройства на пазара, ще навреди на европейските потребители, като забави въвеждането на полезни иновации в стандартите на зареждане, включително тези, свързани със сигурността и енергийната ефективност“, посочи Apple в писмото си.

Всеки път, в който Apple направи промени в портовете на своите устройства, скептиците вярват, че това е просто опит да изкара повече пари от скъпите си кабели. Най-мощният USB-C кабел на Apple се продава за 39 долара.

Когато Apple премахна жака за слушалки от iPhone през 2016 г., това доведе до месеци на коментари, както за, така и против „смелата“ промяна. Спорът беше за това дали Apple тласка хората към своите по-скъпи безжични AirPods. Все още не е ясно дали това е било правилното решение, но повечето телефони с Android последваха примера.

Макар че Apple генерира средства от своите кабели и има програма, при която производителите на аксесоари плащат за достъп и официални части на Apple, стратегическият фокус на гиганта е да гарантира, че неговите продукти работят заедно без големи недостатъци, така че потребителите да продължат да купуват нови смартфони.

Продажбите на кабели попадат в продуктовата линия "Носими устройства, дом и аксесоари" на Apple, която отчете 41 млрд. долара приходи за 2022 г., макар че Apple Watch и слушалките отговарят за по-голямата част от продажбите. Това е много по-малко от 205 млрд. долара проходи от продажби на iPhone, които Apple отчете за годината.

Последна актуализация: 18:37 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 8 месеца
Ийби му мaaйкатта иббасси иволюцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още