IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

iPhone 15 може да получи една от най-големите промени от години

ЕС принуди Apple да промени зарядните на своите смартфони, а гигантът не е щастлив от това решение

18:37 | 21.08.23 г. 1
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Възможни минуси

Аргументът на Apple, че едно ново зарядно ще предизвика объркване, има почва. С Lightning порта компаниите, които искаха да правят официално одобрени аксесоари, трябваше да кандидатстват по програмата на Apple и да платят за достъп до спецификациите и официалните части на гиганта. За потребителите това означаваше, че макар да имаше фалшиви Lightning устройства, които трябваше да избягват, кабелите, които купуваха от повечето магазини, работеха.

UBS-C е различно. Това е „стандарт“, което означава, че точните спецификации се публикуват от група от компании и хора, които работят заедно. Всеки може да ползва тези спецификации, за да прави кабели, като не е нужно да се регистрира в програмата, администрирана от Apple.

Това също така означава, че много потребители на iPhone ще научат, че не всички кабели с USB-C са еднакви. Някои могат да прехвърлят данни бързо, а други – не. Когато стандартът беше въведен, някои кабели дори можеха да причинят повреда на устройствата, защото не бяха конфигурирани правилно, макар че това не е толкова често срещано в последните години. Някои кабели дори поддържат „Thunderbolt” – модерен стандарт за трансфер на данни за мощни аксесоари като монитори, който се предлага на по-висока цена. Има уебсайтове, които тестват и одобряват кабели, които са „съвместими“ с USB-C стандарта.

Apple вероятно ще уведоми потребителите дали даден кабел е подходящ за зареждане на iPhone, чрез софтуерни предупреждения, през магазините си за продажба на дребно и чрез своята MFi програма.

Но е ясно, че промяната в порта ще създаде възможности за разочароващи ситуации, каквито не е имало, когато Apple се придържаше към собственото си зарядно устройство.

Светът няма да се промени за една нощ, когато iPhone се сдобие с USB-C вход. Apple все още разработва някои от собствените си стандарти за зареждане като MagSafe, който използва магнити за закрепване на зарядно към гърба на iPhone. Apple Watch пък ползва уникално магнитно зарядно устроство. Макар че USB-C е единственият порт за зареждане на лаптопите MacBook от години, Apple наскоро представи собствено магнитно зарядно за последните модели.

Анализатори смятат, че Apple вероятно ще се опита да премахне напълно портовете от iPhone, но дотогава феновете на марката, които ползват множество продукти, все пак ще трябва да носят няколко различни кабела за зареждане.

И все пак USB-C портът е стъпка в правилната посока за потребителите на iPhone, дори и Apple да мърмори недоволно в момента. Компанията предпочита подход, който ще стандартизира блоковете за зареждане, но ще позволи на кабелите да бъдат специфични за даден тип устройство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
cyclop
преди 8 месеца
Ийби му мaaйкатта иббасси иволюцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още