IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска да забрани iPhone в държавните си агенции и компании

Това би бил голям удар за Apple на най-големия ѝ чуждестранен пазар

09:52 | 07.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай планира да разшири забраната за използване на iPhone на различни места - в отдели, занимаващи се с деликатни въпроси, до държавни агенции и държавни компании. Това е знак за нарастващите предизвикателства пред Apple на нейния най-голям чуждестранен пазар и глобална производствена база, пише Bloomberg.

Няколко агенции са започнали да инструктират служителите си да не носят своите телефони iPhone на работа, казват източници, запознати с въпроса. В допълнение, Пекин възнамерява да разшири това ограничение много повече – до редица държавни предприятия и други контролирани от правителството организации, посочват източниците, пожелали да останат анонимни.

Ако Пекин наистина го направи, безпрецедентната блокада ще бъде кулминацията на дългогодишните усилия за изкореняване ползването на чужди технологии в чувствителна среда. Това пък съвпада с усилията на Пекин да намали зависимостта си от американски софтуер и технологии. Ходът заплашва да подкопае позицията на Apple на пазар, който носи около една пета от приходите ѝ и където тя произвежда по-голямата част от смартфоните си в големи фабрики, в които работят милиони китайци.

Не е ясно колко компании или агенции в крайна сметка ще се сблъскат с ограниченията върху личните устройства, а все още няма официално или писмено разпореждане по въпроса, казват източниците. Държавните фирми или организации вероятно ще се различават по това колко стриктно прилагат такива забрани, като някои ще забранят устройства на Apple на работното място, докато други могат да забранят на служителите си да ги използват изцяло.

Китайските държавни фирми, като петролния гигант PetroChina, наемат милиони и контролират огромни части от централно планираната икономика. Като се имат предвид отношенията на Apple с Пекин и значението ѝ за икономиката, „в миналото се е смятало за относително безопасно в Китай, що се отнася до правителствени ограничения“, коментира анализаторът на KeyBanc Capital Markets Брандън Ниспъл. „Правителството променя позицията си?“, пита той.

Представител на Apple не е отговорил на запитването за коментар. Комисията за надзор и управление на държавните активи и Информационната служба на Държавния съвет също не са откликнали на изпратените по факс искания за коментар.

Перспективата Китай да навреди на Apple разтърси инвеститорите в сряда. Акциите на компанията понижиха стойността си с 3,6% в Ню Йорк - най-големият им еднодневен спад от 4 август насам. Apple се радваше на 46% ръст на стойността на книжата си тази година преди спада, част от по-голямото рали на технологичните акции.

Компанията се радва на голяма популярност в Китай, въпреки нарастващото недоволство от американските усилия да овладеят технологичната индустрия на азиатската страна. iPhone на Apple е сред най-продаваните смартфони в страната и е често срещан както в държавния, така и в частния сектор.

Но блокадата на устройствата съвпада с все по-големите усилия за разработване на местни технологии, които могат да отговорят или дори да надминат американските иновации. Миналата седмица пускането на смартфон на Huawei, който съдържа усъвършенстван процесор, произведен в Китай, предизвика вълнение от двете страни на Тихия океан. Държавните медии побързаха да отпразнуват триумфа срещу суровите американски санкции, докато един американски представител на властите призова за разследване на възможните нарушения на тези ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още