IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung задава AI тенденциите в смартфоните със серията Galaxy S24

Компанията представи три нови устройства и редица нови функции с изкуствен интелект

20:25 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Samsung Electronics
Снимка: Samsung Electronics

Изкуственият интелект излиза на преден план в битката на пазара на смартфони, или поне това подсказа първата голяма продуктова премиера за 2024 г. Южнокорейският гигант Samsung Electronics представи новата си серия Galaxy S24, в която залага на редица функции с изкуствен интелект (AI), а те ще имат задачата да персонализират още повече работата със смартфона и да улеснят потребителите.

Технологичната компания представи три нови модела – базовият Galaxy S24, Galaxy S24+, както и S24 Ultra, който включва най-добри спецификации.

Отвъд това, че Ultra е първият Galaxy модел с титанова рамка и че има плосък дисплей, компанията акцентира върху редицата нови функции с изкуствен интелект.

Те попадат под шапката на т.нар. Galaxy AI – базиран в облака изкуствен интелект, който компанията развива активно и цели „да демократизира иновацията“ по смислен начин.

Samsung загатна за всичко това в тийзъра си за събитието, а сега разкри в каква посока можем да очакваме да се развиват смартфоните в следващите 12 месеца.

AI ще помага на потребителите на новите Galaxy модели да пишат, правейки изказа им по-добър, като също така може да форматира текст и да превежда.

Една от най-интересните функции е за гласов и текстов превод на разговори в реално време. Компанията гарантира, че е помислила за сигурността на информацията – тя се съхранява на самия смартфон, за да е максимално защитена. Interpreter функцията позволява разговорите на живо да се превеждат незабавно в изглед с разделен екран, така че всеки да може да чете това, което неговият събеседник казва. 

Отвъд различните възможности за превод на текст, изкуственият интелект ще може да обобщава съобщения при позвъняване, докато потребителят кара автомобил например. Софтуерът може да предлага подходящи отговори и действия, като изпращане на очакваното време на пристигане. 

Идеята на новите функции с AI е да направят ползването на смартфона още по-функционално. Ето защо Samsung въвежда функция, наречена Circle to Search (Огради, за да потърсиш – бел. а.). За нея е нужно по-дълго натискане на Home бутона, за да бъде активирана, след което със стилуса S Pen може да бъде ограден елемент от снимка, който да бъде потърсен в Google. В долната част на екрана изскача търсачката на Google и показва резултати от търсенето. Това се случва без напускане на основното приложение. Ако потребителят се интересува от нещо допълнително, може да използва изскачащия отдолу прозорец, за да зададе въпроси на изкуствения интелект.

Сред новите функции, представени от Samsung, са такива за превод и обобщение на текстове, които се съхраняват като бележки с автоматично генерирани корици, на които има кратко обяснение какво съдържа всеки файл.

Изкуственият интелект намира място и в софтуера на Samsung за редактиране на снимки, като позволява премахване на отражения от стъкло например, прилагане на портретен режим на вече заснета снимка, както и местене на обекти в кадъра, без това да влияе на качеството му.

S24 и S24+ няма да имат титанов корпус, а ще ползват алуминиев. Чисто визуално устройствата не се различават особено от своите предшественици, така че изненади в дизайна няма. Ultra моделът е с 6,8-инчов QHD+ Dynamic AMOLED 2X дисплей, докато другите два модела са с 6,7-инчови QHD+ Dynamic AMOLED екрани. И трите устройства поддържат 5G свързаност и работят с операционната система Android 14.

Що се касае до камерите, Galaxy S24 Ultra разполага с Quad Tele System и с нов обектив с 5 пъти оптично приближение, който работи със сензор с 50 MP, улавящ с 50% повече светлина. Той може да предостави ефективност с оптично качество при нива на увеличение от два, три, пет или 10 пъти, благодарение на своя сензор Adaptive Pixel. Ясни изображения могат да се очакват и при 100-кратно приложение. Оптичен зуум има при 3х (10MP) и 5х (50МР), а при 2х и 10х има оптично качество на заснемане.

Компанията отново залага на подобрени функции за заснемане на нощни кадри и видеа, заснети със Space Zoom на Galaxy S24. Целта на компанията е да предложи максимално добро качество на картината дори при ниска осветеност. При Ultra модела Samsung е успяла допълнително да ограничи шума в кадрите, благодарение на по-широките ъгли на оптичната стабилизация на изображението и подобреното компенсиране на треперенето на ръката.  При запис на видеоклипове предните и задните камери са оборудвани със специализиран ISP модул за намаление на шума, а Galaxy S24 анализира информацията от жироскопа, за да разграничава движенията на заснемащия от тези на обекта. 

При батериите виждаме известни различия между трите нови модела на Samsung. Galaxy S24 Ultra е с батерия с капацитет 5000 mAh, докато при S24 и S24+ тя е съответно 4000 mAh и 4900 mAh. 

Предварителните поръчки на серията вече започнаха и ще продължат до 00:00 ч. на 30 януари. Официалните продажби на серията Galaxy S24 в България започват на 31 януари на препоръчителни цени, стартиращи от 1,799 лв. за Galaxy S24 128GB и достигат то 2,999 лв. за Galaxy S24 Ultra 512GB. Моделът Galaxy S24 Ultra 1TB се предлага на препоръчителна цена от 3,499 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още