IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои модели смартфони да очакваме тази година?

Големите събития в сектора започват още през януари

07:30 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нова година, нови смартфони. 2024 г. вече е тук, а с това се засилват и очакванията към новите модели телефони, които компаниите по света ще ни представят.

Големите продуктови премиери започват още този месец. На 17 януари предстои Galaxy Unpacked – събитието на Samsung Electronics, на което южнокорейският гигант трябва да покаже новите модели от серията Galaxy S24. Става дума за три устройства – Galaxy S24, Galaxy S24+, както и Galaxy S24 Ultra.

Именно тази премиера се очаква да зададе тона за целия пазар на тази година. От тийзъра за събитието става ясно, че Samsung прегръща технологията за изкуствен интелект и отваря чисто нова пътека за напревара на пазара на смартфони.

В отговор на въпроси, изпратени от Investor.bg, от екипа на Samsung Bulgaria коментираха, че пазарът на смартфони става все по-предизвикателен, защото за производителите става изключително трудно да изненадат потребителите с големи иновации всяка година.

„Разликата между конкурентите и предлаганите фийчъри е много малка, и тук много важна роля играе силата на бранда и доверието на хората в марката“, посочват от Samsung Bulgaria.

Същевременно компанията смята 2024 г. за особено важна за нея, защото ѝ предстои да даде „изцяло нов облик на познати технологии“.  

„Не само да ги видим по нов начин, но и да вземем най-доброто от това в почти всяка стъпка от ежедневието ни. Разбира се, говорим за изкуствен интелект и Galaxy AI - създаден, за да бъде на разположение на всеки и по всяко време, изкуственият интелект, интегриран в екосистемата Galaxy, е невиждан досега универсален инструмент в телефона. Там, където това е най-важно - от комуникацията без бариери, през опростената продуктивност, до неограничената креативност - предстои да дадем много нови възможности и съвсем скоро ще споделим повече за това“, коментират от компанията.

Като пример за новите функции, които Galaxy AI ще донесе в смартфоните на гиганта, от Samsung дават AI Live Translate Call, или превод по време на разговор, извършван автоматично от изкуствения интелект.

„Тъй като той е интегриран в основната функция за повикване, отпадат затрудненията, свързани с използването на приложения на трети страни. Преводите на аудио и текст ще се появяват в реално време, докато говориш по телефона. Това ще направи обаждането на човек, който говори друг език, толкова лесно, колкото и включването на скрити субтитри при излъчване на предаване. И това е само бегъл поглед към това, което предстои да се случи. Предстоят много изненади от Galaxy, така че се пригответе за нова ера на мобилния изкуствен интелект“, посочват от Samsung.

По-късно през годината се очаква да видим новите сгъваеми модели на компанията – Galaxy Z Fold6, както и Z Flip6. В тази категория Samsung продължава да е категоричен лидер, макар че устройствата стават все по-достъпни за потребителите, а все повече производители посягат към сегмента.

Февруари ще бъде белязан от Световния мобилен конгрес в Барселона, който ще се проведе в последната седмица от месеца. Въпреки че редица големи компании спряха да правят собствени премиери на него, част от играчите в сектора все още използват възможността да покажат иновациите си на едно събитие, събиращо журналисти и технологични представители от цял свят.

„На Световния мобилен конгрес със сигурност ще има премиери от китайски производители. Honor и Xiaomi ще направят глобални премиери на своите флагмански серии, които вече са представени в Китай. Tecno може би ще присъства, Oppo и OnePlus също. Според мен това издание на конгреса отново ще бъде посветено на Китай“, коментира в технологичното предаване „UpDate” по Bloomberg TV Bulgaria главният редактор на MobileBulgaria.bg Момчил Карабулев.

На 11 януари Honor представи новите си модели Magic6 и Magic6 Pro, които вероятно ще видим и на MWC Barcelona. Устройствата имат извит LTPO AMOLED дисплей и работят с чипсета Snapdragon 8 Gen 3 на Qualcomm. Magic6 пристига с 6,78-инчов екран, чиято резолюция е 1264x2800 пиксела. Pro версията пък е с дисплей с резолюция 1280x2800 пискела. Тук Honor залага на подобрени камери. При Magic6 Pro е добавен 3D ToF сензор, който позволява по-прецизно лицево разпознаване. Другият акцент е върху селфи камерите, които са 50-мегапикселови. Pro моделът има 50MP утраширокоъгълна камера, както и 180MP телефото камера с два пъти и половина оптично приложение, както и 100 пъти дигитално приближение.

Пред Investor.bg от компанията потвърдиха, че годината за Honor ще започне с представянето на серията Magic6, като освен познатите Lite и Pro модели, ще бъде включен и сгъваемият смартфон Honor Magic V2.

„Ще обновим и достъпната ни X серия, още от януари, с подобрените и атрактивни X7b и X8b, като запазим атрактивните цени на техните предшестващи ги модели. След силното начало на годината в средата ще се появат и наследниците на 90-та серия. Оставяме си и място, естествено, и за няколко изненади, които ще разкриваме в течение на годината“, посочват от българския екип на китайския гигант. Като цяло компанията е оптимист за 2024 г., прогнозирайки известно възстановяване и покачване в производството и доставката на смартфони.

„Още по-сериозен ръст се очаква в премиум сегмента, особено при сгъваемите телефони. Вярваме, че 2024 г. спокойно може да се превърне в годината на сгъваемите смартфони, като много брандове, включително и нашият, ще се опитат да разчупят статуквото от последните няколко години. Очакваме да се появят много технологично по-съвършенни, както и по-достъпни модели в тази категория, което ще създаде подходяща конкурентна среда, за да я направи интересна за повече клиенти“, посочват от Honor.

Другият китайски бранд, който се очаква да покаже нови устройства на MWC Barcelona – Tecno, също коментира пред Investor.bg, че очаква стабилизиране на пазара, свързано със забавянето на инфлацията, което „трябва да доведе до 7% увеличение на продажбите на смартфони по света“.

Компанията планира ново поколение на всяка от продуктовите си линии. „Както обявихме наскоро, Tecno разполага с три най-нови авангардни технологии и подчертава лидерството си в иновациите за изображения на смартфони: W-образна регулируема физическа апертура, първият в индустрията течен телефото макрообектив и най-модерната в индустрията технология тонове, подобряваща улавянето на цвета на кожата“, посочват още от Tecno.

От своя страна, Xiaomi вече показа в Китай новите си ключови модели Xiaomi 14 и 14 Pro, които се очакват и на европейския пазар, с премиера на Мобилния конгрес. При тях акцентът отново пада върху камерите, разработени в сътрудничество с Leica, както при по-ранните модели, но и върху въвеждането на новата операционна система HyperOS. По-късно през годината вероятно компанията ще представи и Ultra модел от 14-а серия.

Последна актуализация: 03:31 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още