IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои модели смартфони да очакваме тази година?

Големите събития в сектора започват още през януари

07:30 | 15.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки заявките, че изкуственият интелект ще бъде основното поле, на което производителите на смартфони ще се състезават тази година, от екипа на Huawei Bulgaria посочват, че пазарът е изключително динамичен. „Нашите наблюдения са, че камерата и батерията са от водещо значение за крайния потребител и очакваме последващи развития в тези две направления“, посочват от екипа пред Investor.bg.

След като през 2023 г. Huawei успя да направи пробив в чиповете с Mate 60 Pro, през 2024 г. очакваме появата на нов модел в другата ѝ голяма серия, а именно P70 Pro. Традиционно Huawei залага на значителни подобрения в камерите, така че акцентът отново ще е там.

Същевременно компанията продължава активно да развива другите си продуктови категории, в това число слушалките и умните часовници. „Преди броени дни представихме глобално Huawei FreeClip – безжични слушалки от напълно отворен тип, представители на една дисруптивна технология, с едновременно модна визия и уникален начин на използване. Очакваме ги на нашия пазар през януари. Те са част от стратегията ни Fashion Forward за продукти, които са едновременно функционални и модерна част от днешния лайфстайл. Ще продължим в тази посока с още носими устройства, включително смарт часовници, сред които всеки може да открие своя уникален модел“, посочват от компанията.

По-малкият китайски играч Realme очаква пазарът да продължи да бъде все така динамичен и интересен, „с още по-голяма конкуренция в зоната на „петото място“, като може има и нови претенденти“ за него, посочват от българския екип. Засега компанията загатва, че още през първото тримесечие можем да очакваме първите продукти от портфолиото за 2024 г., които ще са с интересен дизайн.

От Motorola пък очакват потребителите да се насочват все повече към премиум устройства. „Пазарът ще възстанови позагубените си позиции от предните тримесечия. Моите лични очаквания са, че той ще остане стабилен и няма да има крайни ръстове или значителни спадове. Компанията не разкрива кои модели можем да очакваме от нея през тази година, но посочва, че е заложила на „продължение на така добре стартирали проекти в предходните периоди на 2023 г.“ Това, на което Motorola ще акцентира, са „положителни достъпни иновации“, допълват от компанията пред Investor.bg.

Есента по традиция ще е белязана от новите модели iPhone. Преди това обаче фокусът на Apple ще бъде върху първата ѝ нова продуктова категория от появата на Apple Watch. В началото на февруари в САЩ ще започнат продажбите на очилата със смесена реалност Vision Pro. Дали между тях и следващия iPhone ще има някаква връзка, предстои да видим. Пазарните анализатори подсказват за потенциално преименуване на Pro Max модела на Ultra, но от компанията все още не са потвърдили нещо подобно. Обичайно Apple не разкрива подробности за устройствата си преди премиерата, така че отговорът на този въпрос ще стане ясен чак през септември.

Разбира се, ще видим още много модели от редица компании. Годината със сигурност ще бъде динамична, предвид продължаващите икономически предизвикателства по света, с които производителите на смартфони ще трябва да се съобразяват.

„Определено камерите и всичко останало в смартфоните ще продължи да се развива, макар и с малки стъпки, но генеративният изкуствен интелект изглежда е голямата тема, която ще обсъждаме при всички производители“, коментира Никола Балов. „Google задоха тази тенденция в смартфоните Pixel в края на миналата година“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още