IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да премахне функцията за измерване на кислород в кръвта от своите часовници

Компанията би направила това, за да избегне забраната на устройствата си в САЩ

10:16 | 16.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple планира да премахне функцията за измерване на кислород в кръвта от най-новите си умни часовници – Series 9 и Ultra 2 – за да избегне забраната на устройствата в САЩ, ако обжалването на решението не постигне успех, пише Bloomberg.

Планът беше разкрит от Masimo Corp., която е в спор с Apple относно патенти, свързани с технологията. Тя твърди, че Митническата и гранична защита на САЩ е одобрила хода на 12 януари. Агенцията „реши, че редизайнът на Apple попада извън обхвата“ на забраната за внос, наложена от Комисията за международна търговия (ITC) на САЩ, сигнализирайки, че корекцията ще позволи на Apple да запази часовниците си на пазара.

През октомври ITC постанови, че устройствата на Apple нарушават патентите на Masimo, свързани с измерването на кислород в кръвта. Това накара Apple да спре продажбите на умните си часовници точно преди Коледа, въпреки че временно решение позволи на компанията да върне продуктите си обратно в края на миналия месец.

Производителят на iPhone е разработил софтуерно решение, което цели да избегне спора, като миналата седмица го представи на митническата агенция, която отговаря за прилагането на забраните за внос. Apple обясни, че променените часовници „категорично“ не включват въпросната технология, твърдят от Masimo.

Драматичният ход вероятно ще се случи, само ако Apple не успее да спечели по-дълъг срок от федералния апелативен съд. В понеделник компанията заяви, че очаква Апелативният съд на федералния окръг да се произнесе по нейното предложение за спиране на целия период на обжалване още във вторник. Компанията твърди, че вярва, че периодът може да продължи година или повече.

Дотогава функцията за измерване на кислорода в кръвта в Apple Watch продължава да бъде налична в новопродадените бройки, коментира компанията от Купертино, Калифорния. Митническата агенция не е публикувала публично решението си, но го е споделила със страните.

„Твърдението на Apple, че нейният променен часовник не включва пулсова оксиметрия, е положителна стъпка към отчетността“, посочват от Masimo. “Особено важно е една от най-големите и мощни компании в света да зачита правата на интелектуалната собственост на малките компании и да се съобразява с разпореждането на ITC, когато бъде заловена в нарушение“.

Премахването на технологията от Apple Watch ще бъде голям ход. Инженерите на компанията работят върху актуализация на софтуера, която променя приложението за засичане на кислорода в кръвта и алгоритмите му по начин, който може да заобиколи проблема, без функцията да бъде загубена. Но премахването на възможността вероятно ще е най-бързият начин да се избегне повторно налагане на забраната, което можеше да се случи още този месец.

„Apple може да е платила висока цена, за да заобиколи забраната за внос в САЩ“, каза анализаторът на Bloomberg Intelligence Тамлин Бейсън в бележка. „Това беше силно рекламирана функция.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още