IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом отказа да отмени забраната за продажба на Apple Watch в САЩ

Компанията обяви, че ще обжалва решението на властите

16:59 | 26.12.23 г.
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images
Снимка: Michael M. Santiago/Getty Images

Белият дом отказа да отмени забраната за продажба на смартчасовниците на Apple в САЩ, като не предложи и отсрочка на технологичния гигант, съобщава Bloomberg. Компанията обаче обяви, че ще обжалва решението на властите.

Комисията за международна търговия на САЩ през октомври определи, че Apple нарушава два патента за здравни технологии на Masimo Corp. със своя сензор за кислород в кръвта в смартчасовниците си. Белият дом имаше 60 дни, за да проучи забраната върху вноса, като решението бе в ръцете на представителя по търговията на САЩ Катрин Тай.

„След внимателни консултации посланик Тай реши да не отменя решението на Комисията и решението на Комисията стана окончателно на 26 декември 2023 г.“, заявиха от кабинета на представителя по търговията на САЩ в съобщение.

Преди крайния срок Apple реши да спре продажбата на Apple Watch Series 9 и Ultra 2 в САЩ както онлайн, така и във физическите магазини.

„Категорично не сме съгласни с решението на Комисията и произтичащата от него заповед за изключване и предприемаме всички мерки, за да върнем Apple Watch Series 9 и Apple Watch Ultra 2 на клиентите в САЩ възможно най-скоро“, се казва в изявление на Apple във вторник.

Говорител на Apple потвърди, че компанията е обжалвала забраната пред Апелативния съд на САЩ за Федералния окръг във Вашингтон. Комисията миналата седмица отхвърли искането на Apple да постави на пауза забраната по време на процеса на обжалване.

Забраната заплашва бизнес, който генерира приходи за около 17 млрд. долара през последната фискална година, сочат оценки на анализатори.

Базираната в Купертино, щата Калифорния, Apple добави сензора за кислород в кръвта в часовниците си пред 2020 г. Masimo твърдеше, че е изобретила технологията и че производителят на iPhone е привлякъл нейни служители. Комисията за международня търговия зае страната на производителя на медицински устройства Masimo.

Здравните функции се превърнаха в ключова точка за продажба на Apple Watch, превръщайки компанията в конкуренция на производителите на медицински устройства.

Моделите Series 9 и Ultra 2 формират по-голямата част от продажбите на часовници на Apple. Компанията не разкрива колко приходи носи продуктовата линия, но тя е основна част от бизнеса ѝ с носими и домашни устройства и аксесоари, който генерира продажби от над 40 млрд. долара годишно.

Администрацията на Байдън не постави особен публичен акцент върху спора преди изявлението във вторник, но отделя значително внимание на антитръстовите усилия, като президентът Джо Байдън редовно казва, че конкуренцията е стълбът на здравите икономики.

Президентът на САЩ има право да се намеси и да спре забраните за внос, въпреки че подобни действия са рядкост.

Продължителната забрана ще удари един от най-печелившите устройства на Apple в труден момент. Компанията вече изпитва труд да се измъкне от спада в продажбите. Насочвайки се към празничния сезон, приходите на Apple са спаднали за четири поредни тримесечия, най-дългата поредица от две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 26.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още