IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Апелативен съд замрази забраната за продажба на Apple Watch в САЩ

Съдът даде срок до 10 януари на Комисията за международна търговия да отговори на искането на Apple за по-дълга отсрочка

21:21 | 27.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Apple спечели съдебно решение за временна пауза в забраната за продажби в САЩ на най-новите ѝ смартчасовници, което дава на компанията отдих в патентната война, която я принуди да изтегли устройства от пазара и застраши бизнес за 17 млрд. долара, предава Bloomberg.

Апелативен съд във Вашингтон даде временна отсрочка в сряда, ден след като Apple поиска отлагане на решението на Комисията за международна търговия на САЩ (ITC), което блокира вноса и продажбите на Apple Watch Series 9 и Ultra 2. Съдът даде срок на комисията до 10 януари да отговори на искането на Apple за по-дълга отсрочка, докато тече процесът по обжалване от компанията на заповедта на ITC.

Apple беше принудена да спре продажбите на един от знаковите си продукти, след като ITC установи, че компанията е нарушила два патента на производителя на медицински устройства Masimo Corp., свързани с измерване на кислорода в кръвта. Apple изтегли часовниците от сайта си на 21 декември и от магазините на Бъдни вечер. Съдебното решение позволява на компанията да възобнови продажбите.

ITC обяви забраната за продажбите и вноса през октомври, но Белият дом имаше 60 дни да направи преглед и евентуално да наложи вето. Представителят по търговията на САЩ Катрин Тай заяви във вторник, че няма да се меси, а Белият дом отказа да наложи вето на мярката.

Освен това Apple разработи ъпдейт на софтуера за Apple Watch, който според компанията ще смекчи проблема. Тя внесе дизайна на ъпдейта пред митническата служба на САЩ и заяви, че правителството трябва да реши на 12 януари дали да одобри или да отхвърли промените.

ITC се противопостави на временната отсрочка на заповедта ѝ, като заяви в уведомление до съда във вторник, че Apple няма да понесе „непоправими щети“, докато тече обжалването ѝ, тъй като продажбите на някои модели на часовника са продължили.

Masimo също иска да се намеси в обжалването. Компанията съобщи в отделно уведомление във вторник, че извънредното искане на Apple за временна отсрочка трябва да бъде отхвърлено, тъй като „няма извънредна ситуация“.

Apple заяви, че решението на ITC е неправилно и допълни, че е взела „всички мерки“ да върне часовниците на американския пазар. Проблемът засяга и собствениците на Apple Watch Серии 6,7 и 8, всички съдържащи сензор за кислород в кръвта, тъй като устройствата извън гаранция също не подлежат на поправка, докато забраната остава в сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още