IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS: Австралийският долар ще остане под натиск

Очаква се през третото тримесечие Австралийската централна банка отново да понижи лихвите

16:55 | 15.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
UBS: Австралийският долар ще остане под натиск

Австралийският долар ще остане под натиск през следващите месеци. Това прогнозира пред Bloomberg директорът на отдел „Инвестиции“ в UBS Wealth Management Бенджамин Педли. По думите му в дългосрочен план валутата все още се намира много над средните си нива.

"От инвестиционна гледна точка мисля, че пазарът днес се движи главно от големите индустриални компании, както и от банките. Според мен за инвеститорите най-важното от публикувания вчера бюджет беше фактът, че австралийският долар ще остане под натиск. Това е така поради няколко причини. Стана дума вече, че делът на австралийския държавен дълг в икономиката е много нисък. Това наистина е така, но ако погледнете съотношението на общия дълг към брутния вътрешен продукт, в което влизат дълговете на домакинствата, фирмите и държавата, е горе-долу колкото този в САЩ или около 90 на сто. Така че, процесите, които наблюдаваме общо взето са преминаване от полупълна чаша за австралийския долар към полупразна", обясни още Педли.

Очаква се още едно понижение на лихвите от страна на Австралийската централна банка до 2,5%, вероятно през третото тримесечие, прогнозират още от UBS. Според Педли това ще сложи край на „стимулиращия цикъл“.

Той изрично подчерта обаче, че в никакъв случай не може да се говори за рестриктивна монетарна или фискална политика. „Големите дефицити показват, че говорим по-скоро за стимулираща бюджетна политика. Това, комбинирано със слабия австралийски долар, по-скоро ограничава възможностите на Централната банка за драстични лихвени понижения и беше отразено от пазарите“, обясни Педли.

Вижте какво каза още директорът на отдел „Инвестиции“ в UBS Wealth Management във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още