IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия продължава да препъва Carlsberg

За първи път в корпоративната история начело на датския пивовар от юни ще застане чужденец

19:18 | 18.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Carlsberg ще закрие две от десетте си пивоварни в Русия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Carlsberg ще закрие две от десетте си пивоварни в Русия. Снимка: Ройтерс

Кризата в Русия продължава да е сериозно предизвикателство за Carlsberg. И през настоящата година местният бизнес ще отчете забавяне, заяви датският бира концерн в сряда.

Carlsberg ще закрие две от десетте си пивоварни в страната, предава Bloomberg. Пълно оттегляне от руския пазар обаче не подлежи на дебат, каза главният изпълнителен директор Йорген Бул Расмусен. 60-годишният мениджър ще бъде  сменен през юни от ръководителя на холандската компания за млечни продукти FrieslandCampina Кеес’т Харт, който ще е е първият чужденец (холандец), който оглавява датската пивоварна. Той има 25 годишен стаж в гиганта за потребителски стоки Unilever.

Печалбата на пивоварната е замръзнала от 4 години насам, а показаните днес резултати за четвъртото тримесечие разочароваха аналитиците. Печалбата се свива с 22% до 240 млн. евро. В Източна Европа за същото време приходите се свиват с цяла една трета.

Поевтиняването на руската и на украинската валути ще окажат сериозен натиск върху представянето на компанията и през тази година, предупредиха от Carlsberg. Компанията не очаква да настъпят големи промени на бирения пазар в Западна Европа през 2015 г., докато този в Източна Европа ще се свие заради забавянето на икономиките и инфлационния натиск в Русия и Украйна.  Въпреки това обаче благодарение на положителното развитие в Западна Европа и Азия оперативната печалба през тази година ще нарасне с между 5 и 10%. 

Carlsberg възнамерява да расте преди всичко в Азия. И при сегашния си работодател бъдещият изпълнителен директор значително увеличи продажбите в този регион. 

В сравнение с конкурентите си Anheuser-Busch, SABMiller и Heineken, датският Carlsberg е значително по-силно зависим от руския пазар - датчаните правят там около една трета от своята оперативна печалба. От 2008 г. обаче продажбите на бира в Русия са се свили с повече от 30 процента. Една от причините за това са и усилията на правителството за борбата с алкохолизма в страната. Така например бе забранена продажбата на алкохол от уличните павилиони.

В разгара на търговията днес цената на акциите на Carlsberg се сви с над 2%.

Вижте повече по темата в коментара на Нейра Чехич от Bloomberg специално за Bulgaria on air. 

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още