fallback

Нужен ли е кеш в 21-ви век?

С развитието на технологиите кибер разплащанията ще навлизат все по-широко, твърди експерт

12:14 | 19.08.16 г. 40

Виртуалните пари са една абстрактна разменна стойност, за която в момента никой не гарантира, за разлика от гаранциите в банковия сектор. В бъдеще обаче, с развитието на технологиите, кибер разплащанията ще навлизат все по-широко. Това каза проф. Георги Димитров от фондация "Право и Интернет" пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира информацията, че докато в скандинавските страни кешовите плащания са по-малко от 10% от всички трансакции, в други големи икономики като Германия и Италия хората са по-скоро недоверчиви към съвременните технологии за разплащане.

От технологична гледна точка използването на виртуалните пари е много по-сигурно, отколкото при други методи за трансакции, отбеляза Димитров.

„Истината обаче е, че несигурността е в съзнанието ни, защото не знаем как точно работят виртуалните пари, докато в банковия сектор има необходимите гаранции“, каза той. 

Манталитетът в една държава е основният определящ фактор по отношение на навлизането на безналичните плащания, смята експертът. Влияе също степента на развитие на технологиите в дадена държава – там, където технологиите са навлезли по-широко, там хората по-лесно са пречупили мисленето си по отношение на методите за разплащания. Волята на държавата за справяне със сивата икономика също е фактор за по-широко навлизане на виртуалните пари.

Предимството на кибер парите е, че цената за разплащането с тях е много ниска, пренебрежимо малка, каза проф. Димитров в коментар, че между 0,5% и 1% от БВП отиват за поддържане на паричната система. Поради тази причина те не са благоприятни за банките, тъй като те "от това живеят", допълни той.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още