IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужен ли е кеш в 21-ви век?

С развитието на технологиите кибер разплащанията ще навлизат все по-широко, твърди експерт

12:14 | 19.08.16 г. 40
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Виртуалните пари са една абстрактна разменна стойност, за която в момента никой не гарантира, за разлика от гаранциите в банковия сектор. В бъдеще обаче, с развитието на технологиите, кибер разплащанията ще навлизат все по-широко. Това каза проф. Георги Димитров от фондация "Право и Интернет" пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира информацията, че докато в скандинавските страни кешовите плащания са по-малко от 10% от всички трансакции, в други големи икономики като Германия и Италия хората са по-скоро недоверчиви към съвременните технологии за разплащане.

От технологична гледна точка използването на виртуалните пари е много по-сигурно, отколкото при други методи за трансакции, отбеляза Димитров.

„Истината обаче е, че несигурността е в съзнанието ни, защото не знаем как точно работят виртуалните пари, докато в банковия сектор има необходимите гаранции“, каза той. 

Манталитетът в една държава е основният определящ фактор по отношение на навлизането на безналичните плащания, смята експертът. Влияе също степента на развитие на технологиите в дадена държава – там, където технологиите са навлезли по-широко, там хората по-лесно са пречупили мисленето си по отношение на методите за разплащания. Волята на държавата за справяне със сивата икономика също е фактор за по-широко навлизане на виртуалните пари.

Предимството на кибер парите е, че цената за разплащането с тях е много ниска, пренебрежимо малка, каза проф. Димитров в коментар, че между 0,5% и 1% от БВП отиват за поддържане на паричната система. Поради тази причина те не са благоприятни за банките, тъй като те "от това живеят", допълни той.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

36
rate up comment 1 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Спокойно не съм, но ти не разбра бъзика с нашите ***!!! КОЙТО НА 99% СА НЕ НАВИЖДАЩИ НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ И КАКТО И ЖИВОТА И РАЗВИТИЕТО НА ОБЩЕСТВОТО !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
хм..много странно защо след като паритети ще са дигитални и ще плащаш с едно натискане какво си поискаш по света, значи че ще имаш по малко пари, че и от там социализъм!!???Цирк, колко сте логични в икономическите си познания, тука на 90% !!!Нямам думи!!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
ето ве я глей ква далавера са им вкарали на Ирландците Bank Of Ireland, Royal Bank Of Scotland Start Charging Select Clients For Holding Cashhttp://***.zerohedge.com/news/2016-08-19/bank-ireland-royal-bank-scotland-start-charging-select-clients-holding-cashмизантропе я хои им вкарай некой лаф на ирландците от тея дет на мене ми ги вкарваш ..... мое ти поверват ама надали .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
не бе ти се прайш се на бамбъшка тарикат и разбирач, то нормално в БГ видях за кво иде реч там всички са така, но ше дойде и тоя момент ше скиваш тогава едни пльочкаджии на квадрат кат банката хлопне кепенците и ти кае "Еми сори ама са щи зиаме едни отрицателни лихви щот иаме еееббаго и у Дефлацията, малко такси транзакциики малко тва онова,или днеска терминала се е преееббал у супера и ше стоиш гладен, искаш да си продадеш старата каруца мммдаааам я едни данъци щото баннката отчита тука некви преводи продажби от некъде си.... даваш апартаментче под наем такаааам я и тука кихни щото сива икономика ..... На пазара на всекъде ше ви сложат банкомати ..... :)) нека те брулят ве ко нали сте баровци сичките пари вестници само нема кой ги чете ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 1
scott
преди 7 години
тоя гоуееем лъжец!Говори бавно и мазно, начи не иска да каже кво мисли и манипулира.Вече почва да се спори само ЕДНО: НАРКОМАНЧЕТАТА НАЗОБАНИ С БЕЗКРАЕН ПРОСПЕРИТЕТ ЧРЕЗ ИЗМАМИ ВЪВ ВРЕМЕТО вече обсъждат само темата: на кои наркотици да минеме, че да немаме тежка абстиненциа и да ни е кеф. фед печати кокаин, другите банки печатат метанфетамини и НИКОЙ не иска да схване, че организъмъ е толкова болен, че следва само и единствено смърт чрез свръхдоза.Та,тва са виртуалните пари: КОКАИН+МЕТАМФЕТАМИНИ В ОРГЪНИЗЪМЪ СЕКИ ДЕН. Кеша е нещо кат метадон, а златото е лечението в клиника. Споко, говорете си за новите наркотици, дето друсат и кефът още повече. Смъртта е неминуема и отравянето е в последен стадий. ИЗМАМИТЕ СА СИ САМО ИЗМАМИ - ЗАД ТЕХ НЕМА ИСТИНСКО НАМЕРЕНИЕ И СА ОСЪДЕНИ НА СМЪРТ, ЩОТ САМО ЕДИН ПИЧЕЛИ, СИЧКИ ДРУГИ ГУБАТ. И.........край на "услугата". Искам, надевам се участта на измамниците да е най-тежка. да останат докрай и да живеят у света, в който са измислили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Дюти, ти си болен. Както всички знаят и аз не съм от русофилите, ама навсякъде ти се привижда Русия бе брат. Каква Русия няма нищо общо темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
ТИМТЪПАКО, cashless = socialism.Незнам кой ти е положил икономическите основи ама си тотално объркан пич.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 7
ТИМ
преди 7 години
Да, много ясно, ТОЙ ПУТИН НЕ Е ДИКТАТОР И НЕ Е ТЕРОРИСТ!!! ??? КАК Е ПРИДОБИЛ БАНКИ ЦЕЛИ!!!! ВЪОБЩЕ ТАМ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО СИ ИСКАТ!!! ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 10 rate down comment 3
unicornblade
преди 7 години
Като въведоха на руснаците санкциите заради Крим, изключиха Суифт системата на две банки, които били на Путин, или нещо такова. И двете банки не могат да правят разплащания, понеже Суифт системата за разплащания е една (базирана в Швейцария, ама контролирана изглежда от САЩ).Ами ако не съществува кеш, може да тевключват и изключват както си искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 7
ТИМ
преди 7 години
Ами то не виждаш ли че са 80% от обществото, и си искат РУСИЯ...ддебили, мазни и продажни... ТОВА НЕ СА БЪЛГАРИ, НАЙ НОВИТЕ ЧЕРВЕНИ ЕНИЧАРИ ...СЪС КОЛЕКТИВНО МИСЛЕНЕ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още