fallback

Иван Стойков: Лихвите по кредитите може да паднат още малко

Ако все още не е достигнато дъното на лихвите по депозитите, то банковата система върви уверено към това дъно, смята експертът

15:43 | 03.10.16 г. 2

Все още има потенциал лихвите по потребителските и ипотечните кредити да отбележат лек спад в рамките на до около 0,25%. Това мнение изказа Иван Стойков, старши финансов анализатор във финансовия портал MoitePari.bg, в предаването InvestOr на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

Лихвите по потребителските кредити в евро се движат около 7% и малко над 7%. При левовите кредити лихвата е с 2%-3% по-висока. От тази гледна точка предложенията на банките за евровите кредити са атрактивни, но предлагането за тях е много ограничено. Левовият ресурс в банковата система е доста висок и затова банките предлагат основно такива кредити, смята Стойков.

Според него доста се спекулира с темата с банковите такси, като в някои направления наистина има корекция в посока нагоре, но това не е резултат от стрес тестовете. Освен това увеличението в таксите е буквално казано „нищо“ в сравнение с ръста на печалбата на банковата система, коментира още специалистът.

Ако все още не е достигнато дъното на лихвите по депозитите, то банковата система върви уверено към това дъно. Може би няма да е много далечно времето, в което ще можем да кажем, че по-нататъшен спад на лихвите по депозитите няма да е възможен, смята още Стойков. Той коментира тенденциите около лихвите в България в контекста на последните данни за лихвената статистика на БНБ.

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още