IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Академичните среди у нас: Протестът не е за заплати, а за реформи

Няма как да очакваме български университети на високи позиции в световните класации, след като моделът на финансиране е сгрешен, каза Калин Костов

15:54 | 22.05.24 г.

Протестът на академичния състав на университетите, който беше обявен, не е за пари, а за отношение към висшето образование и за реформи. Това коментира Калин Костов, председател на Сдружението за качество във висшето образование и борба с неакадемичните практики и плагиатството, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че академичните хора в България не протестират за заплати, а заради унизителното отношение на държавата, която казва в Конституцията, че образованието е национален приоритет, залага финансови ангажименти в системата за научна дейност, за заплати и качество, но в държавния бюджет средствата за всичко това липсват и то като огромни дупки в бюджетите.

"От една страна ректорите имат финансови ангажименти, от друга страна, ако ги изпълнят, трябва да фалират университетите", обобщи гостът.

По думите му реформите във висшето образование у нас трябва да се прилагат по начин, който не създава трусове в системата и има последователност, целенасоченост и предвидимост.

"Сега виждаме последствията заради липсата на предвидимост сред политическите сили, заявили претенции за реформиране на облика на системата. Предложените законодателни текстове в последните години не кореспондират със стратегическите документи на страната в сферата на образованието“, каза Костов. 

Гостът обясни, че е нужно да бъдат чути експертите в тази област, тъй като предложените законодателни промени не кореспондират с реалността, а в някои случаи са и вредни за системата. Той допълни, че е нужно да има политическа стабилност, след което да бъдат изслушани експертите и да се работи по приоритетите.

„Ние като общество трябва да си дадем ясна сметка, че каквото заложим в тази система, това ще получим“, коментира събеседникът.

Според Костов най-големият проблем на системата на висшите училища у нас е държавният модел на финансиране, който трябва да бъде променен. "Няма как да очакваме български университети на високи позиции в световните класации, след като моделът им на финансиране има нужда от промяна", отбеляза той. Костов припомни, че парите за научноизследователска дейност са фиксирани - 10% от бюджета за издръжка на обучението във всяко едно висше училище, но повече от 20 години средствата в тази система никога не са надвишавали 2% или 3%. Също така има изисквания за финансови разходи от университетите, но средствата липсват в бюджета.

Политическите решения по темата често са противоречиви, като отменянето на таксите, които са основен приходоизточник за университетите и повишаването на заплатите, посочи събеседникът.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 22.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Образование виж още

Коментари

Финанси виж още