IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Стойков: Лихвите по кредитите може да паднат още малко

Ако все още не е достигнато дъното на лихвите по депозитите, то банковата система върви уверено към това дъно, смята експертът

15:43 | 03.10.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Все още има потенциал лихвите по потребителските и ипотечните кредити да отбележат лек спад в рамките на до около 0,25%. Това мнение изказа Иван Стойков, старши финансов анализатор във финансовия портал MoitePari.bg, в предаването InvestOr на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. 

Лихвите по потребителските кредити в евро се движат около 7% и малко над 7%. При левовите кредити лихвата е с 2%-3% по-висока. От тази гледна точка предложенията на банките за евровите кредити са атрактивни, но предлагането за тях е много ограничено. Левовият ресурс в банковата система е доста висок и затова банките предлагат основно такива кредити, смята Стойков.

Според него доста се спекулира с темата с банковите такси, като в някои направления наистина има корекция в посока нагоре, но това не е резултат от стрес тестовете. Освен това увеличението в таксите е буквално казано „нищо“ в сравнение с ръста на печалбата на банковата система, коментира още специалистът.

Ако все още не е достигнато дъното на лихвите по депозитите, то банковата система върви уверено към това дъно. Може би няма да е много далечно времето, в което ще можем да кажем, че по-нататъшен спад на лихвите по депозитите няма да е възможен, смята още Стойков. Той коментира тенденциите около лихвите в България в контекста на последните данни за лихвената статистика на БНБ.

Седмичното обзорно пазарно предаване „Invest/Or” се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
chloe1
преди 7 години
КРАЯ НА ГОДИНАТА ЗАЕМ ОФЕРТА .. КРАЯ НА ГОДИНАТА ЗАЕМ ОФЕРТА ..Аз съм Chloe Morrison, заемодателя заем, аз отпускат кредити на физически лица или компании, които искат да се създаде печеливш бизнес, който е периодът на стари дългове и искат да плащат. Ние предлагаме всички видове кредити можете да си мислят за, ние сме за частни и държавни заеми, с лихвените проценти по кредитите на 2%.Свържете се с нас сега с нашата гореща имейл адрес: (Chloemorrisloanfirm***gmail.com) Щастието е наша грижа.(CHLOEMORRISLOANFIRM)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Mito Karamitov
преди 7 години
Левовият ресурс в банковата система е доста висок и затова банките предлагат основно такива кредитиАйайайай защо така налЕ още сме у Бордот ИВра требе да има колкото лИФФчетата:))))Май нещо не изиза вече сметаката:)))Дедо Мито откога говореше за това:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още