fallback

Каролев: Бюджет 2017 не залага реформи в ключови сектори

Има възможност да се реформира социалната система така, че да е възможна пенсия от 300 лева, каза икономистът

12:15 | 21.11.16 г.

Въпреки заявките за реформа в Бюджет 2017 се вижда антиреформа, не са заложени реформи в ключови сектори. Това каза икономистът Владимир Каролев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria в коментар на приетата от депутатите на първо четене бюджетна рамка за догодина.

Той обясни, че под антиреформа визира увеличаването на минималната работна заплата и най-вече прекия данък върху труда – осигурителните вноски. България има ниски преки данъци, косвените налози в България, като данъка върху труда, са много високи, изтъкна икономистът.

Промените, които виждаме в план-сметката, са свързани с повече финансиране по трите приоритета – здравеопазване, образование и отбрана. Не са заложени реформи обаче в ключови сектори като пенсионната система, социалното осигуряване, системата на МВР и отбраната, изтъкна той.

"Има много голяма възможност наистина да се реформира социалната система, като се започне с намаляване на данъка върху труда, ограничаване на ранното пенсиониране в двете силови структури и по-бързо увеличаване на възрастта за пенсиониране", посочи икономистът.

Според него ако промените бъдат направени в тази посока, предложението на Патриотичния фронт за 300 лв. минимална пенсия може да се реализира в рамките на следващите три години, но само по отношение на пенсията за трудов стаж.

Каролев обясни, че не се предлагат мерки за спиране на източването на здравната система, което е най-сериозният въпрос. Не се предлагат и адекватни мерки, свързани с образователната система.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още