IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Премахването на валутния борд би било огромна грешка

Никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, предупреждава икономистът

08:54 | 06.03.17 г. 66
<p>
	Проф. Стив Ханке. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Проф. Стив Ханке. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Премахването на валутния борд би било загуба на време и огромна грешка. Валутният борд дава на България голям престиж, защото е единствената сфера на действие на правителството, която не е опорочена. Това коментира икономистът проф. Стив Ханке, известен като "бащата" на българския валутен борд, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му суверенитетът на България се поддържа от валутния борд. Ако той бъде премахнат, това означава, че

България се отказва от своя паричен суверенитет, което е погрешният път, по който може поеме страната, на фона на настоящата политическа обстановка, смята икономистът. 

"Вие не сте член на някой клуб и ако не ви харесва валутата, за която сте вързани, можете да я смените", поясни той.

По думите му никой не знае какво ще се случи с еврозоната оттук нататък, особено предвид задаващите се избори във Франция. "Възможно е да станем свидетели на още вълнения, подобни на Brexit", предупреди проф. Ханке.

Той обясни още, че валутният борд, най-просто казано, позволява на някой да емитира собствена валута, която в действителност е клонинг на някоя  друга валута, т.нар. котва. „През 1997 г. валутата котва за България беше германската марка, а левът беше клонинг на марката. Разбира се, след това еврото пое ролята на валута котва и сега левът е клонинг на еврото", коментира Ханке.

"Ключовото е, че валутният борд води до много по-строга фискална дисциплина, тъй като в системата на валутен борд финансовите власти в страната не могат да водят самостоятелната парична политика на една централна банка“, добави Ханке.

Той допълни, че в следствие на тази система през 1997 г. беше „убита“ хиперинфлацията. Освен това, независимо през какво премина България - дали кризата с руската рубла през 1998 г., или кризата от 2009 г., системата показа устойчивост.

Що се отнася до представянето във фискален план, България има едни от най-добрите показатели в Европа в това отношение от 1999 г. насам. За този период страната прехвърли границата от 3% дефицит от БВП само три пъти. Не са много държавите, които са го направили, и в общи линии тези, които са успели, са във валутен борд, добави икономистът.

Вижте целия разговор с проф. Стив Ханке във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

48
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 7 години
Не бе Мави , тука само ти се занимаваш с бизнес хи - хи хи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 7 години
Леко си в грешка за курса на леята , направи си сам справка за курса преди кризата - девалвацията и е над 30 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 6
kane
преди 7 години
"Ключовото е, че валутният борд води до много по-строга фискална дисциплина, тъй като в системата на валутен борд финансовите власти в страната не могат да водят самостоятелната парична политика на една централна банка, добави Ханке..................................................валутния борд може да затрие българиятой ни лишава от възможност за контрол в/у валутата ни и ни прави несуверенни не са 2 избора - борд или евро - и двете са грешни3я избор е правилен и това е лев без борд!само така РБ ще бъде суверенна и независима страна, а сега не сме заради борда, а ако се приеме еврото пак няма да бъдем заради еврозонатасамо независим пълен контрол в/у собствената ни валута и контрол в/у паричното обръщение = свобода, бора и еврото са окови и по-лошия избор за РБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 0
V.At.
преди 7 години
Сигурно сте прав без фразата "много умно се оправяме". До колкото си спомням това обикновено е "едни се оправят, други ще бъдат оправени". Но тези които се оправят могат да се оправят и с борд, а тези които ги "оправят" са такива по дефиниция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 2
deant
преди 7 години
Казвал съм го и преди. Борда е ръката, която ни държи над бездната. Само, че тази ръка ни държи за гърлото, тя няма сила да ни издърпа към спасителния ръб, но за сметка на това натиска върху трахеята се увеличава. Изхода от това, както и в реалния живот, ако на човек му се случи е: сам се оправа. Освобождава се от ръката и по нея на мъскули се спасява сам. Т.е. или влизаме в Еврото или Излизаме от борда и много умно се оправяме. Лошото е, че ние пресрочихме престоя с едно 10 години в борда. Станахме лениви и хабер си нямаме как да водим самостоятелна монетарна политика (не съм доволен от това положение, но за мен е факт) следователно остава да се набутаме в еврото и да се надяваме: 1. да ни вземат и 2. да не се разпадне след това (няма нищо вечно).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 7 години
То и изпреварването преди завой е като белезници за някои хора, но 'зависи кой как разбира свободата'Разумният ще изчака добра видимост и тогава ще изпреварва.'Свободният' ще натисне газта и каквото стане, дай Боже да не идва един голям прицеп насреща.Примерът е само за онагледяване.Едното е разум и дисциплина, другото е 'свобода', често последна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 3
SSIW
преди 7 години
Проблема с катастрофата на държавното управление, както държавния и обществен разпад, не са проблем на теорията за монетарната политика. Това, че една държава може да бъде умишлено доведена до хипер-инфлация, изобщо не отменя обстоятелството, че активната монетарна политика е важен инструмент за въздействие върху процесите в икономиката.При текущата конюнктура (в страната и чужбина), ми е трудно да видя по-ефективен път, за икономическо съживяване от този на про-активното монетарно управление. Без всяческо стимулиране на вътрешното търсене (за наша продукция), както и експанзия на левовото кредитиране, като така компенсираме спада във външно търсене (износ) и притока на инвестиции, картината ще е доста тегава. Реализирането и на двете опоменати мярки , е свързано с провеждане на про-активна монетарна политика. Най-доброто пожелание е, концепцията за тази монетарна политика, да е част от цялостна стратегия и програма за икономическо развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 8 rate down comment 1
comet
преди 7 години
Печатането на пари са една от формите на експлоатация която елитите практикуват (един от многото видове данъци), ... та да разбираме, че Международният елит не ще повече да споделя печалбата с нашият Български елит (т.е. имахме нужда от вас, позволихме ви, ама вече можем да стрижем и доим стадото сами с наети от нас надничари, а не да аутсорсваме, ... значи айде и вие в кошарата ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 6
TomaNeverni
преди 7 години
Какво значи "монетерна политика" от малка държава с "либерастка икономика" в глобализиращ пазар. С две думи- ХХХL за народа и повече печалби за олигархията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Един борд трябва да бъде временна мярка, докато финансите се стабилизират. Както беше през 1997 година. На по-късен етап той не е необходим, защото парализира всякаква монетарна политика. Какво е държава без собствена монетарна политика - ами, едно чейндж бюро. Но, какво се случва у нас? Едни гамени докарват нещата до борд, после същите разбойници искат отмяна на борда. Така те си правят пари на гърба на хората по-бетер и от алоизмамниците. Сега, ние не произвеждаме нищо, за да плачем толкоз по собствена монетарна политика. Произвеждаме само едни новини, в които родни топ дипломати крадат скъпа козметика по фришоповете на летищата из Европа. Представяте ли си какви ги вършат пък редовите дипломати? Сигурно тъпчат джобовете с флакони "Fa" и после разправят, че това били шашки и някой искал да ги взриви. И благодарят на чуждата полиция, че ги е опазила. Олигарсите произвеждат горива, от които двигателят ви се превръща в миксер. Други едни пък изнасят суровини, останали още по заводите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още