fallback

Как 1 лев може да осигури 10 порции храна за човек в нужда

До края на май продължава кампанията на Българската хранителна банка, съобщи Цанка Миланова, изпълнителен директор на организацията

22:45 | 06.03.17 г. 9

За първите два месеца от кампанията DMS Hrana на номер 17777, с дарение от един лев, събраните средства от почти хиляда човека са 9 хиляди лева.

Това е първата кампания в опита на Българската хранителна банка (БХБ), отчете в студиото на "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на организацията, която в края на миналата година започна кампания против разхищението на храна и борба с глада.

„Един лев са необходимите разходи, за да може един пакет ориз например да достигне до едно семейство, което има нужда от хранителна помощ,“, даде пример тя.

По думите ѝ със събраните средства ще се осигурят необходимите логистични разходи за транспорт и съхранение на храната.

Миланова напомни, че през последните години продуктите са достигнали до общо 80 населени места.

Кампанията на БХБ продължава до края на май.

„Тези, които искат да подкрепят нашата кауза, могат да дарят 1 лев на номер 17777 с DMS Hrana. В сайта на БХБ могат да видят и други възможности като абонаментно дарение през сметката на мобилния си телефон, могат да направят дарение на по-голяма сума директно на банковата сметка, като даренията по банков път са освободени от такси, когато са в подкрепа на БХБ“, посочи Цанка Миланова.

Тя напомни, че милион и половина са българите, които живеят на прага на бедност, не се хранят пълноценно, а бедните пенсионери пропускат хранене по няколко пъти седмично, за да могат да се справят с оскъдния си бюджет.

„Във всяко българско семейство с безработни родители, а такова е всяко пето семейство, гладът е всекидневие, има риск за децата да отпаднат от училище, защото всяко четвърто българско дете не се храни пълноценно", категорична е Миланова.

Повече вижте във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още