IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската хранителна банка помага на над 7 хил. българи месечно

Банката успява да спаси по-малко от половин процент от разпиляваната в България храна

22:40 | 30.12.16 г.
<p>
	Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. <em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За една календарна година в България се разпиляват над 670 хил. тона храна. Това е храна, която е произведена в повече и по някакви логистични или технологични причини не достига до търговската мрежа. Това каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка (БХБ), в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"В рамките на ЕС сумарното количество разхищавана храна е 90 млн. тона. България в тази класация за щастие не е сред шампионите, но на глава от населението у нас се разхищават около 90 килограма годишно за всеки българин".

За 5 години БХБ е спасила над 1300 тона храна, каза още Миланова. "Звучи внушително, но е по-малко от половин процент от разпиляваната в България храна. Има голям потенциал и голяма необходимост от това, което правим".

БХБ успява да доставя храна до 20 хил. души всяка година без държавна подкрепа, с подкрепата на бизнеса, на европейски пограми и с подкрепата на доброволци, като над 800 души годишно се включват в спасяването на храна, каза още събеседничката.

"Нуждаещи се от храна са всички 1,5 млн. българи, които живеят под прага на бедност. Всяко четвърто дете живее в лишения, всеки втори пенсионер изпитва недостиг на храна, а всяко пето семейство живее в сериозна оскъдица. Чрез 70 организации БХБ достига до 80 населени места в цялата страна и подпомага над 7 хил. българи всеки месец".

Никога не приемаме храна извън срок на годност, подчерта Миланова. "Вярваме, че хората, които са в затруднено положение, имат същото право като нас да консумират качествена, годна и безопасна храна. БХБ оперира като всеки друг бизнес оператор на храни, имаме и такъв сертификат, за да са налице всички гаранции, свързани с безопасността на храните".

Вижте видео с целия коментар в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още