fallback

М. Дойчев: Европа на две скорости ще се отрази зле на развитието на България

Присъединяването към еврозоната и Шенген ще помогнат да решим проблемите си с корупцията и с начините, по които се усвояват еврофондовете, смята полотологът

08:38 | 07.03.17 г. 19

Европа на две скорости ще се отрази негативно на развитието на България. Това становище изрази  политологът и преподавател в Нов български университет (НБУ) Момчил Дойчев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него плановете за създаване на Европа на няколко скорости, които се подкрепят от страни като Франция и Германия, предполагат създаването на едно европейско ядро, около което да гравитират останалите страни.

„Те на практика няма да бъдат пълноправни членове на Европейския съюз (ЕС). Затова за България е особено важно да изчисли всички възможности, да потърси съответните съюзници, за да съумее да извлече максимална полза и да участва в тази дискусия, тъй като сме пълноправни членове на съюза и не би следвало да пропиляваме шансовете си да останем такива“, коментира политологът. 

Фокусът на разговора се премести и върху това какви конкретни ходове следва да предприемат българските политици, за да бъде избегнат евентуалният минорен сценарий. „Необходимо е българският политически елит да се опита да намери своето място, като изтъкне интересите на България и сродните ни страни от Източна Европа, които постепенно да преодолеят съществуващите прегради. На първо място е това, че не членуваме в еврозоната, а на второ - това, че не принадлежим към Шенген“, обясни Дойчев.

„Присъединяването към „чакалнята“ на еврозоната, а след това и влизането в Шенген са нещата, които ще поставят рамката, в която ще можем да решим проблемите си с корупцията и с начините, по които се усвояват еврофондовете“, допълни гостът в студиото.

Вижте още във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още