fallback

Тр. Трайков: ЕК установи, че сме надплатили значителни суми на "Газпром"

Брюксел ще очаква от руската компания да предложи ангажименти и да ги спазва, но няма да има компенсации за засегнатите държави

22:08 | 24.04.17 г. 9

България е надплатила значителни суми на "Газпром" при покупката на природен газ. Това коментира членът на "Нова република" и бивш енергиен министър Трайчо Трайков пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той каза, че в публичната част на документацията на Брюксел не е посочена сумата, но става въпрос за "стотици милиони или над милиард" за периода от 2011 година насам.

Трайков обаче посочи, че делото на "Газпром" за злоупотреба с господстващо положение в Централна и Източна Европа вероятно ще приключи без глоба за газовия гигант, ще има ангажименти, които компанията ще трябва да спазва.

Това означава, че няма да има и парични компенсации за засегнатите страни, прогнозира бившият енергиен министър.

България трябва да представи становище до 4 май, но има въпроси, които ще бъдат съгласувани след тази дата, обясни още Трайчо Трайков. 

Той предупреди и за някои юридически капани. Например ангажиментите на "Газпром" не предвиждат предоговаряне на договорите между засегнатите страни с руската компания. Корекциите ще бъдат нанесени едностранно, а страните ще се откажат от претенции в следващи периоди, обясни още бившият енергиен министър. 

Какво коментира Трайчо Трайков за българската позиция в този казус можете да видите във видеото 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:12 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още