IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ ще поиска удължаване на срока за отговор по делото на ЕК за "Газпром"*

Въпросът е много важен и от него зависи конкурентоспособността на българската икономика, смята бившият енергиен министър Теменужка Петкова

16:49 | 20.04.17 г.
<p>
	Теменужка Петкова. Снимка: <em>Архив Министерство на енергетиката</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Архив Министерство на енергетиката

ГЕРБ ще настоява за „максимално удължаване“ на срока за отговор по делото за злоупотреба с доминиращо положение, което води Европейската комисия (ЕК) срещу „Газпром“. Това коментира бившият енергиен министър, днес депутат в 44-то Народно събрание Теменужка Петкова, цитирана от агенция „Фокус“.

Тя посочи, че въпросът е изключително важен и отношение трябва да вземат много широк кръг лица и експерти. От договореното пък до голяма степен зависи конкурентоспособността на българската икономика.

В кулоарите на парламента Петкова се оплака, че няма конкретна информация за стъпките, които служебното правителство е предприело и на какъв етап е подготовката на становището, което очаква Брюксел от България. Крайният срок за представянето на българската позиция е 4 май.

ЕК съобщи на 13 март, че е удовлетворена от предложения на „Газпром“ за намаляване на доминиращото положение на компанията на пазара на Централна и Източна Европа. От екипа на комисаря по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер обаче очакват отговор от засегнатите страни дали биха приели тези отстъпки.

За България те са свързани с премахване на ограниченията за изграждане на газови връзки, продажбата на газ на трети страни и предоговаряне на цената на суровината.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна с представители на „Нова република“, за да дискутират казуса с „Газпром“. От политическата формация алармират, че позицията, която изработва в момента страната, е „закъсняла и недостатъчно амбициозна“ и поканиха на разговори председателите на парламентарно представените партии, за да обсъдят ситуацията

„Има реална опасност България да пропусне исторически шанс за договаряне на равноправни условия за доставка на природен газ и постигане на трайни и изгодни за бизнеса и домакинствата цени“, написаха от „Нова република“ в своята покана до всички политически партии.

Преди дни от „Нова република“ разговаряха със служебното правителство и тогава стана ясно, че в Министерството на енергетиката се обмисля вариант да се поиска удължаване на срока за отговор.

„От ГЕРБ изразяваме готовност да участваме в подготовка и обсъждането на такова становище, за да постигнем ефекта, който смятаме, че ще бъде най-добър за страната“, каза Теменужка Петкова след срещата на „Нова република“ с ръководството на ГЕРБ.

Междувременно от Министерството на енергетиката съобщиха, че държавните дружества "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг са готови със становищата си по предложенията на "Газпром". Представители на компаниите са участвали вчера на форум във Варшава, Полша, организиран от страните от Вишеградската четворка, на който са обсъдени предложенията на руския монополист. Позициите им обаче ще могат да се представят публично само ако ЕК разреши, уточняват от енергийното министерство.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още