IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да поиска удължаване на срока за отговор по делото на "Газпром"

На 13 март ЕК представи ангажиментите, поети от руската компания, и очаква отговор от засегнатите страни в седемседмичен срок

17:38 | 18.04.17 г. 1
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България може да поиска удължаване на срока за отговор, който даде Европейската комисия по делото за злоупотреба с господстващо положение на руската „Газпром“. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Министерския съвет.

Казусът ще бъде дискутиран по време на международен газов форум, който ще се проведе във Варшава.

Експерти от енергийното министерство и държавните дружества – Българския енергиен холдинг (БЕХ), „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ анализират предложението, което направи „Газпром“ в делото, водено от Брюксел. Прави се оценка как ще се отрази то върху действащите газови договори и върху пазара на природен газ в страната и региона.

На 13 март Европейската комисия съобщи, че приема предложенията, направени от „Газпром“ за пазара в Централна и Източна Европа. За България това означава промяна във формулата за определяне на цената на природния газ, отварянето на междусистемните връзки и възможност за трансграничен пренос на природен газ.

Страните, които това решение засяга – освен България, това са Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Полша и Словакия, имат седем седмици срок да преценят дали предложенията ги удовлетворяват. От съобщението на Министерския съвет става ясно, че вероятно страната ни няма да бъде готова с отговора до изтичането на крайния срок. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zap
преди 7 години
закъде да бързаме - той срока ще изтече на 30 април, преди да се направи новото правителство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още