fallback

Татяна Пунчева: Време е българският капиталов пазар да навакса изоставането

Има още възможности за повишение на индекса на 15-те най-ликвидни компании, твърди експертът

11:16 | 01.07.17 г.

Много са факторите за възхода на българския капиталов пазар. На първо място той изоставаше доста дълго време от останалите пазари по света, от икономиката като цяло, но вече е време този тренд да се промени. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Татяна Пунчева от ЕЛАНА Трейдинг.

„Фундаментално българските компании, листнати на Българска фондова борса (БФБ - София), показаха много добри резултати през миналата година. Реално, след лятото на 2016 г. нещата започнаха да се съживяват. Следва да отбележим, че като катализатор подейства и ETF-ът, който беше създаден върху SOFIX”, посочи тя.

Припомняме, че БФБ - София приключи последния търговски ден за месеца с повишения, като изпрати полугодието с 20% ръст на основния си индекс и 63% скок на оборота в сравнение с година по-рано. 

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX остана над границата от 700 пункта, които премина през седмицата, като прибави 0,14% към стойността си в петък и финишира на 703,46 пункта.

Според Пунчева това е съвсем очакван и логичен тренд, но е категорична, че има още перспективи за повишение, като това е само началото.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още