IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Татяна Пунчева: Време е българският капиталов пазар да навакса изоставането

Има още възможности за повишение на индекса на 15-те най-ликвидни компании, твърди експертът

11:16 | 01.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Много са факторите за възхода на българския капиталов пазар. На първо място той изоставаше доста дълго време от останалите пазари по света, от икономиката като цяло, но вече е време този тренд да се промени. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Татяна Пунчева от ЕЛАНА Трейдинг.

„Фундаментално българските компании, листнати на Българска фондова борса (БФБ - София), показаха много добри резултати през миналата година. Реално, след лятото на 2016 г. нещата започнаха да се съживяват. Следва да отбележим, че като катализатор подейства и ETF-ът, който беше създаден върху SOFIX”, посочи тя.

Припомняме, че БФБ - София приключи последния търговски ден за месеца с повишения, като изпрати полугодието с 20% ръст на основния си индекс и 63% скок на оборота в сравнение с година по-рано. 

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX остана над границата от 700 пункта, които премина през седмицата, като прибави 0,14% към стойността си в петък и финишира на 703,46 пункта.

Според Пунчева това е съвсем очакван и логичен тренд, но е категорична, че има още перспективи за повишение, като това е само началото.

Вижте повече във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още