IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ приключи търговията с ръстове за седмицата и за полугодието

SOFIX нарасна с 20% през първите шест месеца от годината, а оборотът на борсата се повишава с 63 на сто

19:11 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българската фондова борса (БФБ- София) приключи последния търговски ден за месеца с повишения, като изпрати полугодието с 20% ръст на основния си индекс и 63% скок на оборота в сравнение с година по-рано.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX остана над границата от 700 пункта, които премина през седмицата, като прибави 0,14% към стойността си в петък и финишира на 703,46 пункта.

Всички компании в състава му допринесоха за седмичния ръст, като нито една компания не понижи цената на акциите си. С най-много през последните пет борсови сесии поскъпнаха акциите на Еврохолд България – с 10,45%, следвана от Холдинг Варна с ръст от 5,95% и Неохим с 5,82%.

Лидер по оборот е Химимпорт с малко над 2 млн. лв. изтъргуван обем. На втора позиция е Еврохолд България с 693,7 хил. лв. и Монбат на трето място с 651,3 хил. лв.

Като цяло полугодието оправда очаквания за умерени ръстове на анализаторите. „Не може да не ни радва повишаването на стойността на основния борсов индекс, както и цените на голяма част от активно търгуваните на БФБ акции. Много са факторите, които допринесоха за това, но сред тях си заслужава да отличим наличието на значителен свободен финансов ресурс у родните инвеститори. Това, в комбинация с ниската доходност по традиционните за българите инвестиции като депозитите, принуди пазарните участници да търсят алтернативи за свободните си средства“, коментира старши брокерът на Райфайзенбанк Николай Кичуков.

Сред факторите, които подкрепиха позитивизма на борсата са силните финансови отчети на компаниите и дивидентната доходност, които предложиха публичните компании.

„Компаниите и тази година затвърждават дивидентната си политика, като част от дивидентите вече започнаха да се изплащат. Доходностите само от тези плащания започват от 2% нагоре, което е отлична алтернатива за много от дългосрочните спестявания на хора, които все пак искат да се научат и на алтернативите, различни от депозити и недвижимите имоти. В същото време финансовите отчети се подобряваха в края на миналата година и виждаме, че началото на тази година потвърждава тази тенденция“, коментира брокерът на Карол Благовест Крачев.

Той обаче добави, че всички на пазара очакваха с интерес листването в Лондон на първия ETF, базиран върху SOFIX и управляван от Експат Асет Мениджмънт, но за съжаление то се забави и засега поне е с неясна перспектива в очите на инвеститорите.

„Все пак този инструмент ще остане на пазара като още една входна врата за по-лесен достъп до БФБ и начин за привличане на чуждестранни непреки инвестиции. Колкото по-голям става този фонд, толкова повече ще се усеща всяко негово движение. Неминуемо ще раздвижва пазара и в моментите за ребалансиране“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още