fallback

Ст. Сталев: Забраната за закупуване на земя да отпадне само за граждани на ЕС

В българското законодателство правилото за уседналост е формулирано доста неясно, твърди бившият служебен министър на външните работи

09:35 | 18.07.17 г. 2

Забраната за закупуване на земеделска земя от чужденци трябва да отпадне, поне що се отнася за граждани на Европейския съюз (ЕС) и Европейската асоциация за свободна търговия (EFTA), в която членуват Норвегия, Лихтенщайн, Исландия и Швейцария. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria дипломатът и бивш служебен министър на външните работи Стоян Сталев.

Той обаче е категоричен, че за хора от трети страни рестрикциите трябва да останат в сила и България трябва да запази правото си да преценява какво и на кого продава при малко по-специални режими.

„Това следва да е така, защото правото на ЕС не може да се прилага и по отношение на граждани от трети държави“, аргументира се той. 

Според него е проблем, че в законовата рамка правилото за уседналост е формулирано доста неясно, като не се разбира дали то важи и за европейски граждани или само за такива от трети страни. „Трябва да има корекция в текста на закона“, коментира още Сталев.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че управляващите се отказват от ограниченията за чужденците при покупките на земеделска земя в България.

С предложенията за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи управляващите предлагат да отпадне спорния член 3в, който регламентира правото на собственост върху земеделски земи на чуждестранни физически и юридически лица.

В мотивите към законопроекта вносителите посочват, че нормативният акт противоречи на европейското законодателство и създава предпоставки за дискриминация и неравно третиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още