IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срокът за уседналост на чуждите купувачи на ниви се увеличава на пет години

Чуждите физически и юридически лица, които купуват земеделски земи в България, ще доказват произхода на средствата за сделките

17:22 | 03.04.14 г. 2
Срокът за уседналост на чуждите купувачи на ниви се увеличава на пет години

Депутатите увеличиха от три на пет години срока за уседналост на физически и юридически лица, които искат да купуват земеделска земя в България, при гласуването на второ четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Първоначалното предложение на депутата от „Коалиция за България“ и председател на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова предвиждаше купувачите на земеделска земя – физически лица да са живели поне три години в България, а за фирмите – регистрация от поне също три години.

Предложението за увеличаване на срока за уседналост дойде от депутата Гален Монев от „Атака“, съобщава БТА. Така право на собственост върху земеделски земи ще могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години, записаха народните представители.

Фирмите с регистрация по-малко от пет години също ще могат да придобиват ниви, но само при условие, че съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество отговарят на всички изисквания – т. е. за тях ще се спазва принципът за пет години уседналост.

Народното събрание прие също така търговски дружества, в които съдружниците или акционерите са пряко или косвено регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, да не могат да придобиват и да притежават право на собственост върху земеделски земи.

Ограничението важи и за акционерни дружества, които са издали акции на приносител.

При сключване на сделката за придобиване на право на собственост върху земеделска земя купувачите - физически лица, представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата, а юридическите лица - документ, доказващ откъде точно идват парите, записаха още депутатите.

Изискванията няма да се прилагат при придобиване право на собственост върху земеделски земи при наследяване по закон.

Утре парламентът ще продължи с обсъждането на промените в закона на второ четене. Все още не са приети окончателно новите преференциални условия за отдаването на пасища от общинския и държавен поземлен фонд на животновъди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
toniironboy
преди 9 години
Misanthope.Не знам колко си наясно с нивите,но ако те е страх от данъците и имаш ниви насам давай ги!!!Кажи къде са и колко искаш за тях.Ако имаш изобщо или се правиш на умен/а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Да, това е идеята, да ти треснат данък на нивиците, наследени от дедо, а да направят така, та да няма и на кого да ги продадеш и да те стрижат дорде си жив. Като искате да няма пустеещи земи и комасация, отворете пазара за да могат да дойдат хората с парите, да изкупят на реални цени и да обработват а не да турнеш данък на 10те декара на някого, пръснати в 15 ниви по 700 квадрата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още