fallback

Общините трябва да постигнат устойчив икономически растеж, коментира експерт

Порочна е практиката общините да разчитат само на субсидии, отчете Александър Трифонов

12:45 | 15.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За да имат общините приходи, трябва да направят разходи, които да им носят тези приходи. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria последните данни за финансовото състояние на общините д-р инж. Александър Трифонов от Института за местно и регионално развитие.

Малко се прилагат европейските регламенти 1301 и 1303 за използване на евросредства за производствени инвестиции, защото закъсня законът за създаването на публични предприятия. Целта е тези вложения да се насочат като директна подкрепа за създаване на работни места и оттам за устойчив икономически растеж, каза експертът. 

Финансовият консултант препоръча да се правят интегрирани проекти с публични предприятия по европейски модел, като се прилага субвенцията, която измерва резултата чрез ползите – намаляване на демографската криза или увеличаване на професионалната квалификация.

„Политиката на Владислав Горанов за финансово оздравяване на общините е правилна, тъй като той се грижи да има баланс, т.е да няма кризи в общините, което се отразява на социалния мир“, коментира той.

За задлъжнялостта на общините той коментира: „Дългът не трябва да превишава 15%, а общата сума с общинските гаранции вече надвишава 1,2 млрд. лева. В същото време искаме да децентрализираме отговорностите на общините, но в тази ситуация на тях ще им е още по-трудно да се справят. Порочна е практиката общините да разчитат само на субсидии“.  

Консултантът е на мнение, че субсиидите са „опасно нещо, защото това са пари, които се вадят от джоба на държавата и изчезват“.

Александър Трифонов обясни, че финансовото министерство прилага друг механизъм с инструмента на субвенцията, когато  парите се дават чрез договор с общините, и в този случай те не са чист разход, а остават като бъдещо вземане, като актив на държавата.

Трифонов подчерта, че по този начин се запазва балансът на държавния бюджет по отношение на ликвидност и  дефицит.

Той е на мнение, че това е добра политика, защото дългосрочно държавата може да се откаже от тези вземания, когато разполага с достатъчно ресурс, но лошото е, че тези кредити не са добре структурирани.

„Даваме ви пари, но вие трябва да осигурите приходната част с увеличаване на данъци и такси", даде пример Трифонов с водената политика по отношение на общините.

По отношение на приходите в общините той вижда "заложена бомба" в бъдещия Закон за концесиите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:27 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още