fallback

Очаква ли се ускоряване на икономическия растеж в началото на 2020 г.

Следваща рецесия е неизбежна, но ще се усети по-слабо у нас, коментират експерти от конференцията The Next Big Thing

15:22 | 17.10.19 г. 4

Настъпването на следваща рецесия е неизбежно. Очаква се обаче тя да е слаба у нас. Около това мнение се обединиха Галина Колевстарши икономист в Германски икономически институт, и Любомир Минчевпредседател на Съвета на директорите на Telelink, в интервю пред Bloomberg TV Bulgaria от конференцията The Next Big Thing.

Според Минчев 2020 година ще бъде година на икономически растеж у нас заради инвестициите, усвояването на европрограмите и възможността на икономиката все още да е конкурентоспособна.

„Очакваме отново забързване на икономическия растеж в началото на 2020 г.“, посочи Колев, като добави, че това до голяма степен зависи от нивото на несигурността, за която съществена роля имат търговските спорове между САЩ и Китай.

Експертите коментираха и новината за постигнатото споразумение за Brexit между Европейския съюз и Великобритания.

„В Германия, а и не само, множество фирми вече се подготвят за Brexit”, отбеляза Колев.

„Недостатъците и разходите, които ще са свързани с Brexit, вече променят мисленето на бизнеса и на различните фирми. Дали ще има сделка е от много голямо значение. От една страна тя води процеса една стъпка напред, от друга намалява несигурността“.

„Забавянето на германската икономика може да бъде преодоляно у нас. Германия все още е една стабилна икономика с много ниска безработица, добре развиващ се сектор на услугите“, посочи Колев.

Вижте краткото видео.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още