fallback

Позицията ни по Македония – смешна, но вероятно печеливша

България е смешна, защото самата тя не е свършила това, което иска от Скопие, твърди политологът Христо Анастасов

18:39 | 27.06.21 г. 18

Позицията спрямо интеграцията на Македония на България, която едва преди няколко дни отново блокира преговорите за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, е нелепа и смешна, но не защото иска признаването на страховито антибългарско преследване в Северна Македония или пък това македонците да се откажат от претенциите си да променят историята, а защото самата България не е свършила това. Българското правителство има несвършена работа по изчистването на миналото. Изглеждаме нелепо, изисквайки нашите съседи да свършват същото, коментира темата политологът  Христо Анастасов в ефира на предаването "Клуб Investor” на Bloomberg TV Bulgaria.

„В продължение на 11 години Гърция блокира членството на Северна Македония в НАТО и ЕС, въпреки това в момента двете страни са в добри отношения. Това може да постигне и България, ако го направи умно“, смята гостът.

Христо Анастасов коментира и провеждащите се в неделя регионални избори във Франция.

„Франция е централизирана република. Регионалните избори са важни. Регионите са управлявани от регионални съвети, които са местната законодателна власт. Последните подобни избори са били 2015 г. По време на първия тур бяха утвърдени обявените за умрели две стари големи партии – републиканците и социалистите".

Какво каза Анастасов за приетия в Унгария закон, който забранява обсъждането на теми, свързани със смяна на пола и хомосексуалността в училищата, и реакцията в ЕС, вижте в целия материал в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още