fallback

Пазарът на имоти: оскъдно предлагане и много завишено търсене

Купувачите ще започнат да се отдръпват, защото поскъпването няма как да продължава до безкрай, казва Антон Илиев от „КА5 имоти“

22:16 | 06.08.21 г. 13

Оскъдното предлагане и много завишеното търсене продължават да правят българския пазар на недвижими имоти нестабилен, тъй като няма добро съотношение между търсенето и предлагането. На места цените растат с 7-8% на годишна база, а на други повишението достига дори до 10% за жилищния сегмент. Купувачите ще започнат да се отдръпват, защото това няма как да продължава до безкрай, каза в предаването „В развитие“ Антон Илиев, съосновател на „КА5 имоти“.

Всичките очаквания от миналата година при разсрочването на жилищните кредитите заради Covid-19 за това, че 12 месеца по-късно ще има по-силно предлагане, не се оправдаха. Вместо това се случи точно обратното и очевидно хората нямат проблем да обслужват кредитите си, допълни гостът. Така че търсенето продължава да нараства, а предлагането е ниско, поясни Илиев. „Не се вижда и никаква тенденция да се случва обратното. Новите проекти, които се строят, не осигуряват достатъчно на брой жилищни единици, които да покрият голямото търсене. Продължава да има дисбаланс и затова за някои имоти става наддаване, което не е добре“. В източните райони на София, като кв. Младост, предлагането на малки жилища е несъществуващо. Когато на пазара излязат имоти старо строителство, за тях чакат няколкостотин потенциални купувачи. Същото важи и за двустайните апартаменти в тези райони. Това оправдава високия ръст на цените от над 10%.  Вижте повече в целия материал. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още