fallback

Светослав Делчев: Ръст на имотния пазар ще има поне до 2025 г.

Цените на жилищата в световен мащаб отбелязват най-бързото си покачване от 2006 г., твърди експертът

15:47 | 09.08.21 г. 3

Ръст на имотния пазар в България ще има поне до 2025 г., а през следващата година се очаква ръстът да достигне между 17 и 25%. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Светослав Делчев, експерт по недвижими имоти и финансист.

„В момента не е важно да се наблюдава посоката, а ускорението. Ако днес говорим за ръст на жилищното кредитиране от малко под 15%, аз очаквам до 2025 г., когато е моята прогноза, че ще приключи цикълът и ще навлезем в депресията, дотогава този ръст да се увеличава“, коментира той. 

Като цяло цените на жилищата в световен мащаб отбелязват най-бързото си покачване от 2006 г. насам. Въпреки очакванията, че пандемията може да изкара пазара на недвижими имоти от релси, това всъщност не се случи. „Той има невероятна инерционна сила“, посочи Делчев.

Според него монетарната политика няма да доведе до удължаване или съкращаване на цикъла на недвижимите имоти, но тя ще доведе до по-голяма амплитуда. Заради нея максималните нива на цените ще са по-големи от очакваното, добави гостът.

Целия разговор може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Bloomberg TV виж още